Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Пропоную єдині для всіх правила призначення пенсій

Вніс на розгляд Верховної Ради проект закону "Про єдині правила пенсійного забезпечення громадян України" (картка документу на сайті Ради), що покликаний усунути несправедливість у пенсійному забезпеченні, встановивши єдині для всіх громадян правила призначення пенсій.

Чинне законодавство ділить українських пенсіонерів на "сорти": більшість пенсіонерів отримують пенсію в розмірі 1,35% за кожен рік роботи. Але є особливі категорії, розмір пенсії яких складає 70% заробітку.

Неважко підрахувати, що для урівняння з другою першій групі потрібно мати трудовий стаж 52 роки. При цьому, наголошую, йдеться саме про стаж, а не про вік.

Але й це лише напівправда. Бо у них різна база, до якої рахують пенсію. У першому випадку пенсію визначають, виходячи із заробітку, що отримував пенсіонер із подальшою можливою індексацією на певну частку зростання заробітної плати в економіці. У другому — пенсія щоразу перераховується, виходячи із заробітку, що відповідає певній посаді на даний час.

24 стаття Конституції України декларує рівність конституційних прав і свобод громадян та їх рівність перед законом, але наявність більше десяти пенсійних законів перекреслює цю конституційну норму, оскільки вони визначають різні правила призначення пенсій для різних груп громадян.

Закон, який я пропоную ухвалити, покликаний усунути несправедливість у пенсійному забезпеченні, встановивши єдині для всіх громадян правила призначення пенсій.

Схожі новини