Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Дев’ять очок у збірної є. Але гри немає...

Перспективи «синьо-жовтих» у групі С не надто оптимістичні

Цьогорічну частину відбірного циклу до футбольного Євро-2016 завершено, тож час підбити перші підсумки. На жаль, перспективи збірної України у групі С не надто оптимістичні. Високий клас Іспанії і неймовірний фарт Словаччини цілком можуть не пустити “синьо-жовтих” на одне з двох перших місць, які гарантують пряму путівку на Євро до Франції... Невже знову прокляття плей-оф? Шанс уникнути традиційно невдалих для України стикових матчів іще є: найкраща з дев’яти груп третя команда також одержить пряму путівку на Євро-2016.

З одного боку, посипати голову попелом іще рано. Вирішальні матчі у групі ще попереду... Але, хіба хтось вірить у те, що з такою грою збірна України зможе бодай удома відібрати очки в збірної Іспанії? Чи перемогти на виїзді амбітну збірну Словаччини? Залишається сподіватися хіба на те, що в словаків закінчиться фарт, і вони втратять очки з македонцями, білорусами чи люксембуржцями... Але ж річ не лише у фарті. Об’єктивно, словаки цієї осені демонстрували кращий футбол, ніж українці, тож цілком справедливо займають у групі С перше місце.

Загалом, дев’ять очок, які набрали підопічні Михайла Фоменка після чотирьох турів, — це також везіння. Виїзний матч проти білорусі був відверто нічийний. Наші не знали, як підібратися до воріт суперника, і якби білоруський футболіст не зрізав “круглого” у свої ворота, українці б не перемогли... Поєдинок на “Арені Львів” проти Македонії також був “валідольним”. Гості мали кілька чудових нагод забити, і якби не майстерність нашого голкіпера П’ятова, “синьо-жовті” могли навіть програти... Перший тайм у Люксембурзі — це взагалі “нижче плінтуса”. Футболісти напіваматорської збірної маленького герцогства проходили крізь наші оборонні “редути” як ніж крізь масло. Люксембург просто зобов’язаний був забивати — гравцям господарів забракло виконавської майстерності. Не хочеться навіть думати про те, що робили би наші “зірки” після пропущеного гола...

Очевидно, вирішальними у нашій групі будуть поєдинки осені наступного року, насамперед Іспанія — Словаччина, Словаччина — Україна, Україна — Іспанія. Але доля “синьо-жовтих” вирішуватиметься не лише у матчах проти головних конкурентів. Не менш важливими для нашої команди є поєдинки проти збірних Македонії, Білорусі й Люксембургу. Українцям конче необхідно набрати у матчах проти цих команд максимум очок. (Найкраща з усіх груп, третя команда, визначається без урахування результатів матчів проти команд, які займуть у групах останні місця. Хто буде таким невдахою у групі С, сказати наразі важко. Тому треба перемагати усіх трьох претендентів на останнє місце). Якщо “синьо-жовті” візьмуть ще якісь очки у матчах проти лідерів групи, Словаччини й Іспанії, то матимуть непогані шанси стати за підсумками відбору найкращою з усіх груп третьою збірною. А відтак і уникнути традиційно невдалого для нас плей-оф.

Схожі новини