Передплата 2024 «Добрий господар»

Росія: сто років самотності.., або Образа підполковника за вкрадену перемогу

У ці дні Європа вшановує численні жертви Першої світової війни

Лідери країн, що колись воювали між собою, нині разом беруть участь у поминальних заходах, тиснуть один одному руки, обнімаються... З хвилини мовчання почалась меморіальна церемонія у Льєжі, який 4 серпня був взятий в облогу німецькими військами. «Усі німці відчувають глибокий сором за злочини під час Першої світової війни», — заявив на церемонії президент Німеччини Йоахім Гаук. За його словами, Німеччина засвоїла уроки з цієї трагедії.

Але не всі країни виявились гарними учнями, не всі хочуть вчити історію і не всі здатні відчувати “глибокий сором” за свої історичні злочини... У той час, як увесь цивілізований світ згадує жахіття Першої світової, наслідки якої призвели до ще більш кривавої Другої світової війни, та закликає до миру, президент Росії продовжує роздмухувати вогонь агресії та реваншизму. На відкритті у Москві пам’ятника героям Першої світової Путін поскаржився, що в Росії, мовляв, вкрали перемогу у Першій світовій. «Нам відкриваються незліченні приклади особистої мужності і військового мистецтва, істинного патріотизму російських солдатів і офіцерів, всього російського суспільства. Відкривається сама роль Росії в той складний для всього світу час», — виголосив Путін.

Росія, за його словами, виступала за міцні і довірливі відносини між державами протягом багатьох століть. «Але Росія не була почута. І їй довелося відповісти на виклик, захищаючи братський слов’янський народ. Захищаючи себе, своїх громадян — від зовнішньої загрози. Росія змогла стримати цей натиск. А потім перейти в наступ. І весь світ почув про легендарний Брусилівський прорив. Однак ця перемога була у неї вкрадена», — додав він. «Вкрали» перемогу у Росії, за словами Путіна, ті, «хто закликав до поразки своєї Вітчизни, своєї армії. Сіяв чвари. Рвався до влади».

Для чого президент Росії нині демонструє якісь історичні образи? Що хоче цим довести чи виправдати? І кого з історичних постатей цими заявами нагадує?

Вкотре нагадує Гітлера, який був ображений наслідками Версальського мирного договору, що був підписаний державами-переможницями у Першій світовій війні (США, Британією, Францією, Італією, Японією, Бельгією) з одного боку, і Німеччиною — з іншого. Тоді переможена Німеччина змушена була піти на істотні територіальні поступки і платити великі репарації країнам-переможцям. Саме на фоні цієї історичної травми, яку внаслідок поразки у Першій світовій отримали амбітні німці, Гітлер і роздмухав крайню форму шовінізму — нацизм, встановив фашистський режим. Те, що зараз відбувається з путінською Росією, до болю нагадує ту шизофренію, яка охопила гітлерівську Німеччину напередодні Другої світової. Свого часу Путін заявив, що найбільшою трагедією минулого століття був розпад Радянського Союзу. Ні Перша та Друга світові війни, ні Чорнобильська трагедія, ні інші трагедії та катастрофи... Така заява свідчить лише про одне — в людині міцно засів комплекс ображеного. Радянський Союз, як і свого часу переможена Німеччина, втратив території та вплив на геополітичні події. І це вдарило по особистих хворобливих амбіціях лідерів. Тоді це призвело до виникнення нацизму і Другої світової. Тепер — до появи новітньої агресивної ідеології — рашизму, такої собі суміші великодержавного російського шовінізму і неофашизму.

Заява Путіна про “вкрадену перемогу” — це чергове підігрівання ультрапатріотичних настроїв у російському суспільстві, а також своєрідне виправдання і анексії Криму, і війни на сході України. Мовляв, маємо воювати і силою доводити свою правоту, перевагу, перемогу.

Схожі новини