Передплата 2024 «Добрий господар»

Гоголь би плакав

Припускала, що коли за повість візьмуться американці, росіяни, німці та англійці, то від Гоголя мало що залишиться

Пригадуєте гоголівські безкраї українські степи та описи козацької звитяги? Після перегляду нової екранізації “Вія” у вас сформується абсолютно протилежне уявлення про козацтво та українців загалом. Перше, що вкоренить у вашій свідомості стрічка, — козаки п’ють багато і щодня. А напившись до чортиків, полюбляють розповідати небилиці про відьом, Віїв та злих духів. Мабуть, на думку сценаристів, саме так виникає український фольклор. Друге, що можна почерпнути з фільму, — козаки живуть у дрімучих лісах. Серед лісу та боліт ховаються українські хати, по подвір’ях бігають свині та брудні діти. Третє, на чому наголошує фільм, — Східна Європа XVIII століття для західного світу незнана і недосліджена. На мапі англійця, мандрівного картографа Джонатана Гріна вона позначена білою плямою з написом Terra Incognitа. Саме цей англієць, за сюжетом фільму, спростує п’яні фантазії козаків-невігласів і доведе, що ніякого Вія насправді не існує.

Припускала, що коли за повість візьмуться американці, росіяни, німці та англійці, то від Гоголя мало що залишиться. Але захоплені відгуки наших зірок переконали мене прийти у кінотеатр. “Відчуваю гордість за наших, які роблять такі фільми, — тішився після перегляду ведучий Андрій Доманський. — Коли побачив логотип Universal, подумав, невже зараз знову почнеться вся ця голлівудська історія — сутички, прийоми карате, спецефекти, які набили оскому в кожному голлівудському блокбастері. Але ні — в новому «Вії» залишився дух Миколи Васильовича Гоголя, за що творцям велике спасибі”. Цікаво, як давно читав Гоголя Андрій? Бо за дві години фільму режисери встигли показати і Стоунхендж, і рекламу горілки, і священика-окультиста. Як розповів продюсер Олександр Куликов, запозичили для фільму не тільки це: частину декорацій взяли з вампірського “жахастика” “Ван Хелсинг”, камеру позичили з “Аватара”, а сам український хутір знімали у Празі.

Поки що невідомо, чи заживе новинка слави в Україні. Але у Росії “жахастик” збирає колосальні прибутки і вже обійшов за рейтингами ще один російський шедевр — “Сталінград”. Цікаво, чому на оновлений сюжет “Вія” ніяк не відреагувала РПЦ? Адже “основою зла” у фільмі є православний піп, який “поїхав за кордон і навчився у тамтешніх маніпулювати людьми”. За сюжетом фільму, священик ґвалтує панночку, називає її відьмою і кілька років тримає увесь хутір в страху. Особисто мене після перегляду фільму бентежить одне питання: які саме “мотиви повісті Гоголя”, окрім назви, використали творці нового “Вія”?

Схожі новини