Передплата 2024 «Добра кухня»

Телеканали олігархів не пройшли «бойового хрещення»

Київські події на Водохреще стали не лише “кривавим хрещенням” для протестувальників, а й професійним хрещенням для ЗМІ, зокрема для телеканалів.

На жаль, усі центральні найрейтинговіші канали, які утримують олігархи, чергового тесту на свободу слова не пройшли. Жоден з великих телеканалів, які мають найбільші глядацькі аудиторії, не перервав свого звичного недільного ефіру (не змінювали сітки мовлення) для прямої трансляції з “гарячих точок”, для екстрених повідомлень про “бойові дії” на вулиці Грушевського, не перейшов у режим телемарафону. Перший Національний транслював концерт Андрія Демиденка, “Інтер” і “1+1” якісь серіали, не перейнялися загостренням громадянського конфлікту й інші центральні мовники. Наживо трансляцію з вулиці Грушевського вели канал «24», 5-й канал, «Еспресо.TV», «112», ТВi та інтернет-мовники, зокрема Hromadske.tv, яке транслював телеканал ZIK.

У всьому світі, де є реальна, а не бутафорська свобода слова, в разі якихось внутрішніх загострень та громадянських протистоянь, особливо, якщо проливається кров, усі телеканали в обов’язковому порядку переривають традиційне мовлення і ведуть пряму трансляцію з місця подій. Це не лише ознака професіоналізму, а й відповідь на суспільну потребу в об’єктивній інформації. А в українських реаліях — прояв громадянської позиції журналістів. Зрештою, право людини на інформацію — це конституційна норма! Одна річ, коли українці в режимі реального часу, в прямому ефірі, дізнаються, що робиться в країні, і можуть адекватно та вчасно відреагувати (наприклад, прийти на допомогу власному народу!), і інша, коли про ці події їм розповідають на другий день. І часто в маніпулятивній формі...

Отже, великі ефірні телеканали вкотре розписалися у власній професійній неспроможності та абсолютній залежності від власників, які, своєю чергою, вочевидь, залежні від влади. Висвітлення, точніше, невисвітлення, ігнорування недільних сутичок, свідчить про те, що і без одіозного закону “про наклеп” Олійника-Колесніченка влада левову частку українського інформаційного простору вже “зачистила”. До речі, того дня, коли провладна більшість в ручному режимі ухвалювала “диктаторські” закони, “Інтер” та Перший Національний у вечірніх випусках про цю подію навіть не згадали...

P.S. Вперше в новітній історії України міліція обрала своїми мішенями для пострілів гумовими кулями саме журналістів, які висвітлювали події на вулиці Грушевського. Отже, влада вдалася до фізичного знищення свободи слова!

Схожі новини