Передплата 2024 ВЗ

Влада кинула країну в жорна громадянського конфлікту

“ Бойові дії” на вулиці Грушевського — це однозначно чергова провокація влади, мета якої — розв’язати руки правоохоронцям для “зачистки” мирного Майдану.

Жодної логіки у штурмуванні урядового кварталу чи Верховної Ради, яка порожня, бо депутати пішли на канікули, немає, окрім однієї — дестабілізації ситуації, яка дасть Януковичу підстави до застосування силових методів. Тому заклики одного про блокування парламенту можна трактувати як складову плану влади дискредитувати мирний протест. Сценарій до болю нагадує події 1 грудня, коли агресивно налаштовані молодики з ланцюгами і палицями атакували правоохоронців. Чим це закінчилось, усі пам’ятаємо... Найбільше постраждали ті, хто піддався на провокації.

Учора провокатори вправно зіграли на втомі та розчаруванні людей від, як вони вважають, бездіяльності опозиції. Але стихійне бажання діяти, як бачимо, призвело лише до чергового безглуздого загострення. Майдан вимагає від лідерів опозиції план дій. Багато хто бачить цей план у радикалізації ситуації. Це — найбільша помилка, оскільки силовий сценарій з боку протестувальників неминуче завершиться поразкою.

Сили надто нерівні. До того ж, такі методи ніколи не визнає ані українське суспільство, ані світова спільнота. Це, власне, розуміють лідери опозиції, які певної мірою стали заручниками тої частини Майдану, яка втомилася від “бездіяльності”. На жаль, не всі на Майдані розуміють, що саме існування Майдану найбільше дратує Януковича. Мирний багатотисячний протест для нього як скалка в оці. І найбільша мрія цю скалку витягнути. А позбутися її він може, лише знищивши Майдан як такий... Не забуваємо, що під шумок “диктаторських” законів були прийняті поправки, які відтепер звільняють “Беркут” від відповідальності за побиття мирних учасників протесту. Не хочу бути поганим пророком, але, боюся, що внаслідок вчорашніх провокацій може буде “кривава лазня” на Майдані...

Я не буду однією з тих, хто у всіх бідах звинувачує опозицію. Їй теж зараз не позаздриш. Вона опинилась між молотом і ковадлом.

УСЮ відповідальність за події в країні та за їхні наслідки несе влада, яка через страх, по суті, кинула країну в жорна громадянського конфлікту.

Схожі новини