Передплата 2024 «Добрий господар»

Звернення Громадянської експертної ради

Сьогодні інтернетом шириться лист, у якому громадяни України попереджають Президента Росії Путіна про те, що не збираються повертати йому гроші, позичені режимом Януковича.

При всій очевидній емоційності такого звернення треба зауважити, що в ньому присутня певна економічна та політична логіка, яка здатна легітимізувати саму ідею.

Адже легітимність теперішньої влади знаходиться під великим сумнівом — починаючи з рішень Кабінету міністрів, які ухвалюються меншістю при відсутності кворуму і закінчуючи рівнем підтримки влади у суспільстві.

Крім того, російське керівництво мусить знати, що цей український уряд є безнадійним боржником за раніше отриманими міжнародними позиками, які вже досягають більше 25 млрд. доларів. Визнаними міжнародними аналітичними і рейтинговими агентствами українські урядові облігації, що обертаються на ринках, оцінюються як найменш ліквідні серед боргових паперів усіх держав світу. За цих обставин давати гроші безнадійному банкруту на 2 роки — божевілля кредитора.

Економісти поділяють думку, що насправді Україні сьогодні не потрібно стільки грошей — для збалансування економіки вистачило б у кілька разів меншої суми. А за наявної в країні системи корупції ці гроші будуть банально розкрадені — і люди це розуміють.

Окремо треба зауважити, що Росія не може не розуміти, що позичає гроші уряду, який довів країну до банкрутства — а тому вона має усвідомлювати ризики позички банкруту.

І якщо згадати, що Юлія Тимошенко була визнана винною у перевищенні повноважень при укладанні газової угоди, то не виключена можливість, що наступна влада визнає дії Януковича при підписанні цієї угоди незаконними із відповідними наслідками.

У вексельному праві є чітка процедура — якщо той, хто підписував вексель, перевищив свої повноваження, то борг переноситься на нього особисто, і хоч напряму воно не може бути застосованим до пакту Путіна-Януковича, проте цілком може слугувати аналогією.

І нарешті, додаткової легітимності нашому зверненню додає той факт, що воно написано ДО ТОГО, як починаються реальні перерахування грошей. Адже попередження — це не тільки емоційний, але також правовий чин. І якщо воно знайде широку народну підтримку, не виключено, що у недалекому майбутньому, може перетворитися на серйозний аргумент не тільки внутрішньої, але й міжнародної політики.

Громадянська експертна рада:

1. Бондарчук Сергій

2. Брати Капранови

3. Зеленчук Василь

4. Жеребецький Євген

5. Лановий Володимир

6. Матвієнко Костянтин

7. Неживенко Оксана

8. Ніцой Андрій

9. Огризко Володимир

Приєднатися можна тут.

PS. Проект персональної заявидодається;)

Схожі новини