Передплата 2024 «Добра кухня»

Амністію майданівцям Янукович відклав у довгий ящик

Демонстрація сильної руки тільки загострить політичну кризу

Слово дав — слово забрав. Такий стиль керівництва вкотре продемонстрував президент Віктор Янукович. Він не збирається підписувати прийнятий парламентом 19 грудня закон, який передбачає звільнення від кримінального переслідування учасників масових протестів на Майдані. Хоча у розпал політичної кризи публічно, перед телекамерами, обмовлявся про амністію затриманим майданівцям.

Віктор Янукович вважає, що перед тим, як прийняти рішення з цієї проблеми, слід створити… робочу групу, яка опрацювала б відповідний законопроект. Мовляв, він «має бути справедливим по відношенню до осіб, які на емоціях що-небудь зробили». На переконання першої особи держави, не можна звільняти від кримінальної відповідальності тих, хто «відверто займався провокаціями і порушив українське законодавство».

Поведінка президента викликає багато запитань. Найперше, виглядає так, що він не довіряє рідній фракції Партії регіонів, 176 членів якої проголосували за згаданий закон (а загалом його підтримали 339 народних депутатів, що перевищує конституційну більшість).

Зрештою, давно помічено: як тільки команда президента хоче забалакати, завалити якусь справу, в надрах його Адміністрації народжується ідея «робочої групи». Недавно така «слушна» пропозиція на Банковій визріла для розробки «дорожньої карти» щодо Угоди про асоціацію. І це після того, як на початку року цю Угоду було парафовано, кожну з її 900 сторінок було завізовано. Те ж саме було із законопроектом щодо лікування в’язнів за кордоном…

Утім, яку ще і з кого «робочу групу» можна утворити, якщо до розробки згадуваного закону доклали рук «перші юристи країни» на чолі з Андрієм Портновим? Минулого четверга його бачили у стінах Верховної Ради, він ледь не з лупою вчитувався у кожний рядок цього документа. І, врешті, «благословив» його — інакше «регіонали» не голосують.

Кажучи про «справедливість», гарант чомусь ні словом не обмовився про відповідальність бузувірів у погонах, які калічили мирних, беззбройних демонстрантів, за словами того ж Януковича, при розгоні Майдану «перегнули палицю».

А щодо провокацій… Де, як не на Банковій, знають їх авторів? Є документальне відео, на якому видно, як за кілька годин до кровопролиття осіб спортивної зовнішності звозили на міліцейських автобусах у двір АП. Під патронатом силовиків прибув туди і грейдер. Провокатори лізли у кадри провладних телекамер, аби створити потрібну «картинку», але по їхніх плечах не гуляли беркутівські кийки. Навпаки, після зробленої справи міліція їх оберігала…

Амністійна «пауза» (як і у випадку з «європаузою») свідчить, що господар Банкової, висловлюючись лексиконом певних кіл, «не відповідає за базар». Гонить порожняк — як кажуть у Донбасі.