Передплата 2024 ВЗ

Рада видала Беркуту індульгенцію на насилля?!

Рада видала Беркуту індульгенцію на насилля?!

Разом з Олегом Канівцем, теж членом партії "Громадянська позиція", ми щойно удвох проголосували "проти" ініційованого опозицією Закону N3787.

Чому "проти"? Тому що Майдан висунув до влади дві вимоги:

1) покарати винних;

2) захистити невинних.

А після прийняття Закону N3787 беркутівців, які жорстоко били жінок і дітей, журналістів і літніх людей, які нищили мирний Майдан — за грати не посадять. Винних покарано не буде...

Прийняттям цього Закону Рада вивела їх з-під кримінальної відповідальності. Яким чином? Дуже просто й підступно: Закон передбачає амністію (звільнення від відповідальності) для всіх "учасників масових заходів".

Перш ніж голосувати "проти", всупереч погодженій трьома лідерами опозиційних фракцій позиції, я вислухав думку багатьох юристів. Вони переконані, що командири і бійці Беркуту теж підпадають під категорію "учасники масових заходів", оскільки забезпечують громадський порядок під час проведення "масових заходів".

Це означає, що Янукович, який і без того не поспішав карати Беркут, тепер може лицемірно посилатися на Закон, прийнятий Радою і, на жаль, внесений опозицією.

Про те, що з такими формулюваннями за цей Закон голосувати не можна, вождів я попередив. На жаль, не дослухалися. Сумно.

Кожен з Вас може прочитати текст Закону і зробити власні висновки.

—--------

Проект

вноситься народними депутатами України

Петренком П.Д.

Карпунцовим В.В.

Махніцьким О.І.

Мірошниченком Ю.Р.

Шуфричем Н.І.

ЗАКОН УКРАЇНИ

Про усунення негативних наслідків та недопущення переслідування та покарання осіб з приводу подій, які мали місце під час проведення мирних зібрань

Стаття 1. Звільнити від відповідальності осіб, які були учасниками акцій протесту та масових заходів щодо їхніх дій і рішень у період з 21 листопада 2013 року і до дня набрання чинності цим Законом.

Стаття 2. Всі кримінальні провадження та провадження щодо вчинення адміністративних правопорушень, відкриті з приводу подій, визначених статтею 1 цього Закону, підлягають закриттю.

Стаття 3. Нові кримінальні провадження та провадження щодо вчинення адміністративних правопорушень не можуть бути відкриті з приводу подій, визначених статтею 1 цього Закону.

Стаття 4. Особи, притягнуті до кримінальної відповідальності, відповідальності за адміністративні правопорушення з приводу подій, визначених статтею 1 цього Закону, підлягають звільненню від відповідальності та визнаються такими, що не мають судимості, відповідальності за адміністративні правопорушення. Уповноваженим органам прийняти рішення, що випливають з цього Закону, протягом 10 днів з дня набрання чинності цим Закону.

Стаття 5. Цей Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Голова Верховної Ради України

Схожі новини