Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Мовчання Януковича...

Схоже, у президента дар мови відняло. Цікаво, скільки заспокійливого він вже випив?...

Страусова позиція, яку зайняв, свідчить про повну розгубленість та прострацію, в якій перебуває керівництво країни. Вочевидь, Янукович думав, що за час його триденної поїздки до Китаю Майдан розсмокчеться, а градус народного гніву на морозній вулиці спаде. Але не так сталося, як йому гадалося. Народний протест набирає обертів. Громадяни України наочно продемонстрували Януковичу, що вони не “котята”, яких можна до безкінечності “розводити”.

Янукович, по-своєму, унікум. Зуміти вдруге підняти на масовий спротив народ — це треба мати неабиякий “талант”. Хоча те, що нині робиться в державі, крутіше за Помаранчеву революцію. Тоді, в 2004-му, народ вийшов на Майдан насамперед за справедливі вибори. Люди вважали, що достатньо змінити владу — Кучму на Ющенка — і все буде гаразд. Тепер народ дозрів до розуміння того, що мало змінити владу, треба змінити систему на основі європейських цінностей. Недаремно громадські діячі у своєму зверненні наголосили, що їм не потрібні нові “месії”. “Наша мета — не отримати голову Януковича. Ми хочемо жити в своїй країні”, — йдеться у їхньому зверненні. А від опозиції вимагають, аби представила команду і план чітких реформ. Тобто люди хочуть кардинальних системних змін.

Коли Янукович запевняв, що країна рухається в напрямі євроінтеграції, то народ наївно сподівався, що система цінностей може змінитися природним, еволюційним шляхом. Але коли стало зрозуміло, що президент водив за ніс і український народ, і європейських лідерів, українцям нічого не залишалося, як самим рятувати своє майбутнє і майбутнє своєї держави. Янукович позбавив народ України останнього шансу мати демократичну, правову і цивілізовану державу. А його останні дії можуть позбавити Україну і незалежності. У народу, на відміну від Януковича, спрацював інстинкт самозбереження. Він гостро відчув небезпеку і чітко усвідомив: якщо зараз не переламати ситуацію в країні, то Україну неминуче чекає страшна диктатура. Терпіти цей режим народ просто не в змозі!

Мене до сліз зворушив ролик в Інтернеті, коли в метро сотні людей стихійно почали співати Гімн України. Цей некерований вибух патріотизму свідчить, що такий народ через коліно важко зламати. Такого в історії ще не було! Українці зрозуміли, що, окрім них, нема кому захищати їхнє гідне життя. Опозиція стараннями влади ослаблена, Захід, по суті, самоусунувся (і про це вчора різко сказав Олександр Кваснєвський, який розкритикував політику Брюсселя щодо України, звинувативши Євросоюз в наївності та нерішучості). Натомість Росія виявила нечуваний політичний та економічний тиск, поставила на коліна українську владу. В таких умовах мудрий і сміливий український народ взяв на себе політичну відповідальність.

Те, що Янукович відмовчується, коли мільйони українців повстали проти нього і його нестерпного режиму, крім розгубленості та переляку, може, на жаль, свідчити і про те, що зважується на найгірший розвиток подій. Ігноруючи вимоги народу, він лише підігріває протестний потенціал мітингувальників. Він панічно боїться втратити владу, і цей страх змушує його робити чергові фатальні помилки. Саме цей страх не дозволяє йому йти навіть на безболісні поступки, як-от звільнити уряд чи покарати озвірілих “беркутівців”. Думаю, він не відкидає силового розв’язання політичної кризи. Чому? Невже забули? Тому, що послідовний...

P.S. Станом на 20.00 неділі, Янукович зберігав мовчання. Цікаво, чи президент наважиться на введення надзвичайного стану. Але така загроза дуже велика. За інформацією опозиції, умовою надання фінансової допомоги режиму Януковича Кремль поставив «наведення порядку в Україні» — мається на увазі запровадження надзвичайного стану та жорстке силове придушення масових акцій протесту.

Схожі новини