Передплата 2024 ВЗ

Маркову виписали закордонного адвоката – Держдуму

Не встигли за опальним екс-нардепом Ігорем Марковим двері СІЗО зачинитися, як у російській Держдумі бучу здійняли. Та ще й яку: справу проти Маркова назвали помстою за його проросійську позицію і вимагають негайно звільнити свого «единомышленника».

Рупором «білокам’яних» адвокатів Маркова призначили голову держдумівського комітету у справах СНД, євразійської інтеграції та зв’язків зі співвітчизниками Леоніда Слуцького. «Ми триматимемо ситуацію на жорсткому контролі, — заявив Слуцький. — Маємо намір вимагати від влади Украї­ни швидкого звільнення Маркова у зв’язку з необґрунтованим взяттям під варту, бо саме так це вбачається у Державній думі. Цей арешт не в’яжеться з жодними правовими і людськими нормами. Усе це свідчить про помсту влади України політику Маркову, лідеру партії «Родина» у зв’язку з відверто проросійською позицією, яку він займає».

Оце так: за два дні Маркова двічі «засудили». Печерський суд у Києві вручив йому «ордер» на нари у СІЗО (в ізоляторі екс-нардеп пробуде щонайменше до 20 грудня), а держдумівський у Москві виніс проповіднику євразійського майбутнього для Украї­ни виправдальний вирок. Тільки з якого переляку, питається, у Держдумі вирішили, що мають право голосу у справі Маркова?

Після таких ультимативних заявочок, які прозвучали з Білокам’яної, хтось, грішним ділом, може запідозрити, що у Маркова, крім «триколорної» орієнтації, ще й паспорт з двоголовим орлом — у сейфі. Відповідь «регіонала» Володимира Олійника на випад Держдуми теж на такі підозри наштовхує. «Якщо існують юридичні підстави, і Марков є громадянином Росії, безперечно, таку ноту потрібно розглядати по суті. Якщо ні, то треба розцінювати це як втручання у внутрішні справи України», — заявив Олійник.

Заступництво Москви для Маркова — бальзам на душу. Ось тільки з набальзамованою душенькою тілу і далі за ґратами сидіти. Наразі у СІЗО і два місяці. А там... Як повідомив адвокат Маркова Олександр Казарновський, стаття, яку інкримінують його підзахисному (нагадаємо, екс-нардепа звинувачують у побитті учасників пікету проти встановлення пам’ятника Катерині ІІ в Одесі у 2007 році), передбачає до семи років позбавлення волі.