Передплата 2024 «Добра кухня»

08.08.08

Коментуючи події п’ятирічної давності, прем’єр-міністр Росії Дмитро Медведєв, який 2008 року був президентом та офіційно віддав наказ російській армії почати вторгнення в Грузію, дав інтерв’ю грузинському телеканалу “Руставі-2”. Російський лідер черговий раз намагався довести, що 2008 року була не війна, а операція Росії “з примушування до миру”. Що у всьому винен грузинський президент Михаїл Саакашвілі, що Росія мусила захищати своїх громадян на Кавказі...
Та наприкінці інтерв’ю кремлівський карлик не витримав і зізнався, що справжньою причиною російської агресії була незалежна зовнішня політика Грузії та прагнення цієї країни до НАТО. “Якщо Грузія чи якась інша країна, неважливо, Україна чи будь-яка, стає членом відповідного військово-політичного альянсу, — проговорився Медведєв, — ми цей факт не можемо ігнорувати...”
2008 року колони російських танків примусило зупинитися за кількадесят кілометрів від Тбілісі світове співтовариство. Лідери США та європейських країн вимагали від Кремля зупинити агресію. Ці вимоги підсилив захід у грузинський порт Поті з вантажем “гуманітарної допомоги” ракетного крейсера ВМС США. На повітряну базу в Румунію у ті дні прилетіли 26 натівських винищувачів F-16, а повітряну базу США у Туреччині “Інджирлік” привели в підвищену бойову готовність.
Російські танки зупинилися. Але те, чого Кремль не спромігся домогтися силою 2008 року, торік вдалося досягти новому лідеру Грузії Бідзіні Іванішвілі. Російський мільярдер з паспортом громадянина Франції (навіть після обрання на посаду прем’єр-міністра Грузії він не подбав про набуття грузинського громадянства) одразу після приходу до влади розпочав політичні репресії проти тих, хто не влаштовував Кремль. З тюрем Грузії відпустили на волю всіх злодіїв у законі. Були зупинені всі бізнесові проекти — лише через те, що започаткувала їх колишня влада. Чи не головним “досягненням” Іванішвілі стали його намагання за будь-яку ціну покращити відносини з Росією. Заради цього Бідзіна навіть публічно заявив, що війну 2008 року першою почала... Грузія.
Політичні аналітики доводять, що Бідзіна прийшов до влади в Грузії завдяки російській підтримці. Як на мене, у руйнуванні незалежності Грузії цією персоною винні, перш за все, самі грузини. Напередодні виборів спілкувався з багатьма пересічними грузинськими виборцями. “Бідзіна зробить ціни на бензин копійчаними”,-- переконував тбіліський таксист. “Не будемо платити квартплати, а за воду та газ платитимемо копійки”, -- свято вірила вчителька з Кутаїсі...
Сьогодні навіть грузинський “совок” зрозумів, що минулого року, голосуючи за Іванішвілі, жорстоко помилявся. Тим часом сам Іванішвілі офіційно заявив, що на початку наступного року піде з політики та посади. А чому не піти? Головна обіцянка, яку він давав своїм таємним господарям, виконана: заради дозволу продавати в Росії вина та “Боржомі” Грузія стала на коліна.

Схожі новини