Передплата 2024 «Добра кухня»

«Шоколадне» примушування до Митного Союзу

Глава Росспоживнагляду Геннадій Онищенко міг би незле заробити на естраді. Цей російський чиновник останнім часом таке “виконує”, що галкіни й петросяни сховаються!

Запроваджену заборону на постачання до Росії продукції української кондитерської компанії Roshen Онищенко пояснив спочатку наявністю в білому шоколаді... небезпечного для людини бензопірену. Ця “тема”, одначе, тривала недовго. І ось відомство Онищенка осідлало іншого коника. «Основною причиною невідповідності кондитерських виробів є невиконання законодавства у сфері захисту прав споживачів (вимоги до маркування харчової продукції — невідповідність інформації про харчову цінність продукції, що вказана на етикетці)”. Очевидно, навіть у Росспоживнагляді вирішили, що з бензопіреном передали куті меду... Чи забули про те, у чому звинуватили “Рошен” спочатку?

Припустимо, у шоколадках “ Рошену” справді трохи більше чи менше кілокалорій, ніж вказано на етикетці... Хіба це підстава для заборони постачання продукції? За російським законодавством, наголосив керівник асоціації «Укркондпром» Олександр Балдинюк, порушення підприємством вимог до маркування не є підставою для заборони ввезення продукції цього підприємства на митну територію Росії. Зрештою, і без роз’яснень фахівців абсолютно зрозуміло: з якістю рошенівських шоколадок “шоколадна” війна нічого спільного не має.

Удар по “Рошену” є, по-перше, помстою Кремля його власнику Петру Порошенку — за чітку позицію на користь Європейського, а не Митного Союзу. Під час свого приїзду до Києва на святкування Хрещення Русі Володимир Путін переконався, що українська влада справді прагне підписати Угоду про асоціацію з ЄС. А це означає, що бажаний для Путіна вступ України до МС стає примарою... Порошенко, коли був в уряді Януковича міністром економіки, працював над текстом Угоди про асоціацію. І одержав тепер по повній програмі... По-друге, “шоколадна” війна — попередження усім великим українським бізнесменам. Дивіться, мовляв, що буде з вашою продукцією на російському ринку, якщо Україна таки підпише Угоду про асоціацію з ЄС... Методи, які застосовує Кремль, нашим бізнесменам неабияк шкодять. Після того, як припинився експорт продукції “Рошену” до Росії, на фабриці компанії у Вінниці людей відправляють у відпустки. Стільки працівників, як раніше, вже не треба... “Рошен” зазнає суттєвих збитків. Це один із великих платників податків, значить, втрачає через “шоколадну” війну і український бюджет.

Чи спрацює таке ось примушування до Митного Союзу? Очевидно, ні. Угода про асоціацію з ЄС відкриває перед великим українським бізнесом значно більший ринок ЄС. Так, він складніший, вимогливіший, — але ж і заробити на ньому можна в перспективі більше. “Шоколадні” претензії Кремля здалися свавільними не лише українцям. У Таджикистані, Казахстані, Молдові й Білорусі продукцію “Рошену” перевірили, але жодного бензопірену чи інших відхилень від норми не знайшли! Хіба що на підступному “Рошені” тільки у шоколад, призначений на експорт до Росії, бензопірен підсипають...

Казахстан і Білорусь — у Митному Союзі, однак навіть у цих державах “шоколадну” війну проти України не підтримали. По-перше, розуміють всю абсурдність звинувачень Росспоживнагляду і не хочуть, аби з них сміялися, як з Онищенка. А по-друге, у Мінську й Астані не хочуть псувати відносини з Києвом — своїм важливим економічним партнером. Під час недавнього візиту Олександра Лукашенка на береги Дніпра сторони домовилися, зокрема, про продаж Білорусі електроенергії зі знижкою, пільгові транспортні тарифи для білоруських підприємців і поставки в Україну білоруських тракторів і комбайнів. Приєднуватися до “шоколадної” війни “бацькові” не випадає...