Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Риси фашизму – масовий терор...»

Останнім часом окремі депутати Верховної Ради України з Партії регіонів у стінах парламенту і поза ними в нервах закидають політичних опонентів штампами “фашисти”, “неофашисти”.

Але, не маючи досвіду життя під чоботом фашизму, чи уявляють ці депутати, що таке “фашизм” насправді? Думаю — і не замислювалися над цим. Заглянемо у військовий енциклопедичний словник зразка 1983 року (шукав більш “свіжий” — не знайшов). Коротко зі словника по суті: “Фашизм — зв’язка, об’єднання... Демократія поступається терористичній диктатурі... Риси фашизму — масовий терор і репресії, придушення демократії... Культ “вождя” і грубої сили... Агресивна зовнішня політика... Політична ідеологія...” тощо. Чи є в Україні хоч якась частка цих складників — завдання для експертів, але не для українського простору та голосної політичної демагогії.

А з іншого боку, слова “фашизм”, “неофашизм” — просто привід, щоб “врізати” боляче своїм опонентам. Начебто й люди солідні, а демонструють сліпу неповагу образами й “мелять” що заманеться...