Передплата 2024 «Добра кухня»

За злочини німецького нацизму відповідальні... українці?

Польський журнал Uwazam Rze розмістив на першій шпальті колаж із німецьким канцлером Анґелою Меркель — показав її за ґратами у робі в’язня нацистського концтабору.

Це відповідь польських медіа на стрічку німецького телеканалу ZDF «Наші матері, наші батьки». У фільмі показано життя п’яти друзів із Берліна — чотирьох німців і єврея, їхній шлях через бійню війни 1941-1945 років. Вони вірили у бліцкриг, у фюрера, у непереможність вермахту — і стали жертвами пропаганди, ілюзій, диктатури та жорстокості. А зло тоді... робили всі. Такі основні висновки авторів фільму. У стрічці бійці польської Армії Крайової показані як люті ненависники євреїв, що готові видавати їх нацистам і вбивати. Армія Крайова показана як антисеміти. В одній зі сцен польський партизан каже: «Ми топимо євреїв, як щурів». Канал ZDF заявив, утім, що не планував зменшувати відповідальність німців за злочини нацизму. А продюсер фільму Ніко Гофманн повідомив, що події фільму «засновані на перевірених історичних матеріалах і не ставлять за мету зганьбити поляків».

Але куди гіршими звірами, ніж поляки, у стрічці показані українці. Українська поліція влаштовує погроми євреїв, українці разом із СС без жалю вбивають єврейських жінок і дітей, а концтабір «Освенцім» охороняє... український СС. І ніяких голосів протесту з України наразі не прозвучало... Фільм справді віддає несмаком. Виглядає, що стрічка навмисне формує відповідний образ: наче не німці чинили злочини, а українці та поляки.

Стрічка “Наші матері, наші батьки” вписує-ться у картину, яку коментатори вже назвали “німецьким переписуванням історії” (раніше був тривалий суд у Мюнхені над виправданим Ізраїлем українцем Іваном Дем’янюком — за нібито причетність до страт євреїв у концтаборі). Берлін перекладає провину за злочини Другої світової на народи, які були цинічно поділені та окуповані двома жахливими диктатурами — нацистською та радянською, піддані репресіям та кинуті у м’ясорубку бійні...

Польський дипломат у Берліні Єжи Марганці написав листа каналу ZDF, де назвав образ борців польського опору у фільмі «вкрай несправедливим і образливим». Реакцію Uwazam Rze підтримали британські ЗМІ. Але голосу з України ніхто у Німеччині досі не почув.

Схожі новини