Передплата 2024 ВЗ

Попробуй дай точний прогноз, коли вітер одночасно в усі боки...

На метеорологів хто тільки нині не нарікає! Достатньо глянути за вікно: обіцяна весна все ніяк не прийде... Але чи так уже просто зробити точний прогноз?

23 березня за ініціативою Всесвітньої метеорологічної організації під егідою ООН відзначають Всесвітній день метеорології (саме у цей день у 1950 році набула чинності Конвенція Всесвітньої метеорологічної організації). На метеорологів хто тільки нині не нарікає! Достатньо глянути за вікно: обіцяна весна все ніяк не прийде... Але чи так уже просто зробити точний прогноз?

“Прогноз, який складають на добу військові метеорологи, як правило, справджується на 90 відсотків, — стверджує начальник метеорологічної групи морської авіаційної бригади ВМС Збройних сил України (Саки, Крим) майор Олександр Тіщенко. — Точність прогнозу, складеного на 2-3 доби, трохи зменшується. Загалом, чимало залежить від загальної аеросиноптичної ситуації над Європою та Середземним морем. Якщо всю цю територію накрив антициклон, то цілком зрозуміло, що найближчими днями очікується малохмарна погода. А якщо із заходу насувається циклон, то погода буде більш мінливою”.

Загалом, кримська погода стала дуже своєрідною і примхливою. Зокрема, часто при виконанні польотів на аеродромі спостерігається явище, що має назву «зсув вітру». Нещодавно з одного боку злітної смуги силою близько 8 метрів за секунду дув південно-західний вітер, з іншого — силою 12 метрів за секунду північно-східний! Спрогнозувати таке погодне явище практично не можливо... Такий вітер вкрай несприятливий для злету й посадки літаків.

Метеорологи кримської морської авіаційної бригади на своєму досвіді відчувають, що клімат у світі справді змінюється. “У кліматичному описі аеродрому сказано, що сильних поривів південно-східного вітру у нас не буває, — розповів інженер метеорологічної групи капітан Олександр Большаков. — При південно-східному вітрі у нас раніше ніколи не було туману. Однак минулого році за такого вітру ми спостерігали, як аеродром несподівано закрило туманом! Це нонсенс, який не прописаний у підручниках... Також ми фіксували південно-східний вітер силою до 12 метрів за секунду. Знов ж таки, цього не має бути, оскільки, за кліматичним описом, на південному сході аеродром закритий від цих вітрів Кримськими горами”...

Схожі новини