Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Звернення до Президента України

ВІДКРИТИЙ ЛИСТ Віталія Кличка до Президента України Віктора Януковича

Пане Президенте!

В ситуації, що склалася сьогодні в Україні, під загрозою опинилися стратегічні національні інтереси. Сваволя і безвідповідальність влади роблять неможливими дотримання прав і свобод громадян, безпеку держави, європейську інтеграцію України, законодавчо визначену як пріоритет зовнішньої політики.

Наявні загрози національним інтересам вимагають від Вас, як гаранта Конституції України, чітких та недвозначних відповідей на принципові питання.

Яким чином в європейській країні у XXI столітті стало можливим політичне переслідування громадян, і зокрема народних депутатів України, на підставі відвертої фальсифікації рішень окремих чиновників, суддів та правоохоронних органів?

Зокрема, я маю на увазі ув’язнення лідерів опозиції, незаконне та антиконституційне позбавлення депутатських мандатів кількох наших колег, тиск на депутатів фракції «УДАР» та інших опозиційних сил з метою залучення їх до провладної більшості.

Ви особисто несете відповідальність за побудову системи, де за діями всіх чиновників, суддів, прокурорів — стоїть одна людина: Віктор Янукович.

За яким правом Ви особисто приймаєте рішення, на які у Вас немає законних повноважень від народу?

Зокрема, щодо переговорів про якісь інші, окрім європейського, вектори інтеграції України? Навіщо відразу після саміту у Брюсселі, який завдяки Вашій політиці був під загрозою, Ви вирушили до Москви з візитом, справжня програма якого нікому не відома? Про що йшлося: про вступ України до Митного Союзу, інтеграцію до Євразійського проекту, про здачу ГТС? Що Ви приховуєте від українського народу та наших європейських партнерів?

Хочу Вам ще раз нагадати, що європейська інтеграція визначена основним пріоритетом зовнішньої політики України.

Сьогодні суспільство цікавить: яких заходів Ви збираєтесь вживати для виконання Ваших конституційних обов?язків: захисту громадян від політично мотивованих переслідувань та виконання законодавчо затвердженого прагнення України до інтеграції в європейські структури?

Ви, як гарант Конституції України, зобов?язані дати відповіді на ці питання перед єдиним носієм влади в країні — Українським народом,- з трибуни Верховної Ради України. У минулому році Ви проігнорували вимогу статті 106 Конституції України, де зазначається, що Президент звертається із щорічним посланням до Верховної Ради про внутрішнє і зовнішнє становище України.

Сьогодні, за зазначених умов, Ви не маєте ані морального, ані юридичного права уникати звіту за Ваші дії та бездіяльність, які можуть спричинити велику шкоду інтересам держави та її громадян.

У зв'язку із наведеним, вимагаю від Вас прийти на пленарне засідання Верховної Ради і особисто надати відповіді на поставлені Вам питання.

Якщо Ви в черговий раз не виконаєте цей свій обов’язок і не поговорите із народом відверто, у суспільства з?являються законні підстави порушувати питання про Вашу відповідність високій посаді Президента України.

Голова депутатської фракції Політичної партії «УДАР (Український Демократичний Альянс за Реформи) Віталія Кличка» Віталій Кличко

Схожі новини