Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Не за яйця треба було Азарову братися, а за офшори...

Як НЕ ПЕРЕКОНУВАВ останніми днями прем’єр Микола Азаров, що “пакращення” вже настало (“знизились ціни на яйця, зросло виробництво молока”), а президент не повірив.

На засіданні Комітету з економічних реформ Віктор Янукович висловив незадоволення тим, що план цих реформ виконується тільки “на 25-35%”. Назвавши це “саботажем”, Янукович попросив Азарова “змінити трошки стиль роботи уряду”...

Старого прем’єра для того й залишили в новому уряді, аби попрацював “громовідводом”. За задумом, Микола Янович має взяти на себе весь негатив наявного “пакращення”, після чого поступитися місцем наступнику. Найімовірніше, нинішньому першому віце-прем’єру Сергію Арбузову. Власне, уже сьогодні Азаров керує в уряді хіба що собою, а реальні владні повноваження зосередили Арбузов та інші “молоді тигри”, як їх назвав екс-президент Леонід Кравчук.

Замінити Азарова не штука (і неважливо, коли саме, через кілька тижнів чи місяців). Знайти гроші, аби залатати бюджет, — набагато складніше. Без реформ тут не обійтися... Перший крочок на тернистому реформаторському шляху зроблено: за повідомленням Міністерства доходів і зборів, Кабмін схвалив законопроект про конт-роль над так званим трансфертним ціноутворенням. Що воно таке?

Припустимо, ви маєте кіло бульби і хочете продати її за кордон. Можна знайти реального покупця, який заплатить реальну ціну. Ви отримаєте дохід, із якого сплатите в Україні відповідний податок. Але це — для “лохів”, вважають наші олігархи. Свою “бульбу”, тобто продукцію, вони продають за сильно заниженими цінами... собі ж. Тобто своїм фірмам, зареєстрованим в офшорах — країнах, де податки менші, ніж в Україні (той же Кіпр). Потім уже ця офшорна фірма торгує на закордонному ринку “бульбою”, за реальними цінами. Податків ви внаслідок цієї нехитрої комбінації платите набагато менше... Законопроект Кабміну передбачає контроль за експортними операціями не лише з офшорними фірмами, а й всередині групи компаній (бо це також продаж “сам собі”).

Ціна питання? Десятки мільярдів гривень. “Через третіх осіб поставляється 52,4% експортованих з України товарів, — підрахував голова Міндоходів Олександр Клименко. — Тільки в металургії питома вага операцій з використанням третіх осіб перевищує 75% від загальних обсягів поставок чорних металів”. За словами Клименка, загальний обсяг “непрямого” експорту — 187,9 млрд. гривень. На ринку зерна таких операцій аж... 98 %.

Але розробити законопроект про трансфертне ціноутворення мало — його треба ще ухвалити в парламенті. Клименко впевнений, що в цілому документ буде прийнятий уже в І кварталі, і може запрацювати з 1 липня. Експерти ж не настільки оптимістичні. Кажуть, на законопроект у Раді чекає серйозний спротив. Депутатські групи (як більшості, так і опозиції), контрольовані олігархами-експортерами, зроблять усе, аби зірвати його прийняття. Або так попрацюють у комітетах і між читаннями, щоб найголовніше із законопроекту прибрати...

Схожі новини