Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Не можна Обамі вибачатися за свободу слова

Телеканали в Пакистані на правах реклами транслюють заяви президента США Барака Обами і держсекретаря Гілларі Клінтон із засудженням знятого в Америці антиісламського фільму «Невинність мусульман». Схоже, можливо, зроблять і в інших арабських країнах.

Раніше викладені в мережі фрагменти фільму «Невинність мусульман», продубльовані арабською, спричинили масові протести в ісламському світі. У деяких країнах демонстрації вилилися в масові безлади і насильство. Під час спланованого нападу на американське консульство в лівійському Бенгазі було вбито четверо громадян США, з-поміж яких — посол Кріс Стівенс. Це був підготовлений теракт проти Америки.

І що після цього? По-перше, чому американська влада визнає себе причетною до фільму, знятого приватною особою, ображеним на мусульман християнином-коптом із Єгипту? По-друге, у мережі багато різних відверто бездарних низькопробних провокативних стрічок, які висміюють різні релігії. І що з того? Ані християни, ані інші — не палять, і не вбивають нікого. Якщо вже так мусульман зачепила стрічка, яка ображає пророка Мухаммеда, то чом би їм не зняти у відповідь таку ж стрічку про любов Ісуса Христа і Марії Магдалини, а не громити і вбивати? Тому що рівень культури у них такий. Тому що одні поводяться, як дорослі люди, а інші — як вередливі ображені діти. І що найголовніше, не можна було Бараку Обамі від імені Америки вибачатися за одну із найбільших цінностей західного світу — свободу слова.