Передплата 2024 ВЗ

Найдавнішому «скотчу» — майже 200 років

Унікальний віскі знайшли у шотландському замку Блер. 24 пляшки напою продадуть на аукціоні

Найстаріші на планеті пляшки шотландського віскі. Витримка нівроку - близько 200 років! Фото Whisky Auctioneer.
Найстаріші на планеті пляшки шотландського віскі. Витримка нівроку - близько 200 років! Фото Whisky Auctioneer.

Пляшки з «найдавнішим у світі шотландським віскі», інформує decanter.com, виявили за потаємними дверима в підвалах старовинного замку Блер у Пертширі. Експерти вважають, що цей віскі приготували 1833 року, а розлили по пляшках — 1841-го. Тож саме цей напій, вважають фахівці, є найдавнішим шотландським віскі, який нині існує на планеті.

Після знахідки експерти заглибилися в архіви замку, а згодом у лабораторії Центру дослідження довкілля Шотландського університету застосували технологію вуглецевого датування. Аналіз засвідчив — віскі дистилювали у 30-х роках позаминулого сторіччя.

Цей віскі пила королева Вікторія…

На думку британських істориків, саме цей віскі куштувала молода королева Вікторія, яка разом із принцом Альбертом 1844 року відвідала замок Блер. Вікторія була великою прихильницею напою під назвою Atholl Brose, який містив «скотч» і мед. Історичні записи свідчать про те, що тодішня британська королева пила Atholl Brose під час перебування у замку Блер.

Як у старовинних підвалах знайшли унікальний віскі? Представник наглядової ради замку Берті Трафтон оглядав підземні приміщення, коли його увагу привернули потаємні двері… За ними Трафтон виявив близько 40 пляшок рідкісного віскі, який, вважають експерти, 1932 року (тобто приблизно через сто років після дистиляції) був повторно розлитий по пляшках.

Замок Блер є родинним гніздом герцогів Атоллських. Представники сім'ї куштували знайдений у їхньому замку віскі разом із співзасновником компанії Kythe Distillery, експертом зі старих і рідкісних сортів віскі Анґусом Макрейлдом.

Замок Блер у Пертширі (Шотландія). У його підвалах, за потаємними дверима, знайшли "скотч", який пила королева Вікторія... Фото decanter.com.
Замок Блер у Пертширі (Шотландія). У його підвалах, за потаємними дверима, знайшли "скотч", який пила королева Вікторія... Фото decanter.com.

«Напій зберіг природну міцність і свіжість»

«Це справді історичний віскі, видатний артефакт шотландської дистиляції, — заявив Макрейлд. — Навряд чи коли-небудь щось зрівняється з цим напоєм, якщо йдеться про його походження й терміни зберігання. Просто вражає, що цей віскі був дбайливо знову розлитий по пляшках, і що протягом майже двох століть напій зберіг природну міцність і свіжість. Можливість скуштувати цей віскі була для мене великим привілеєм».

Як оцінив Макрейлд, «смаковий профіль» цього віскі має «лікувальні властивості, але без будь-якого помітного аромату торфу».

Компанія Whisky Auctioneer має намір продати 24 пляшки унікального «скотчу» на аукціоні, що відбудеться з 24 листопада по 4 грудня. Аукціоністи хочуть одержати за кожну пляшку щонайменше 10 тисяч фунтів.

Схожі новини