Передплата 2024 «Добра кухня»

Ізраїльські танки поїдуть у Європу

«Меркави» опиняться у Польщі й Україні?

Merkava Mk3D зі складу ізраїльської 188-ї бронетанкової бригади «Барак». Фото mil.in.ua
Merkava Mk3D зі складу ізраїльської 188-ї бронетанкової бригади «Барак». Фото mil.in.ua

Раніше Ізраїль не продавав свої танки «Меркава» іншим країнам. І ось сенсація: як інформує 9tv.co.il, у розмові з виданням «Калькаліст» високопосадовець міноборони Ізраїлю повідомив про переговори з двома країнами Європи — саме щодо продажу кількох сотень ізраїльських танків виробництва 90-х років, «Меркава 2» і «Меркава 3».

«Співрозмовник «Калькаліст» зазначив, що на різке зростан­ня рівня продажів ізра­їльської зброї вплинули як успіхи військово-про­мислового комплексу Із­раїлю, так і ефект росій­сько-української війни, — пише 9tv.co.il. — Спів­розмовник навів такий приклад: якась латиноамериканська країна, яку ніяк не повинен хвилю­вати воєнний конфлікт в Україні, не може не ана­лізувати те, що відбу­вається на українських фронтах. І не може не за­питати: «А чи готові ми до такого виду бойових зі­ткнень?».

Співрозмовник… на­голосив, що європей­ські країни передають Україні власне озброєн­ня, оновлюючи свій парк зброї і купуючи сучасніші системи. І ось тут на сце­ну виходить ізраїльський виробник… У статті наво­дяться дані про експорт Ізраїлем озброєння 2022 року: продано зброї на 12,5 мільярда доларів".

Що це за дві країни Європи, які хочуть при­дбати ізраїльські танки «Меркава»? Судячи з ак­тивності Варшави на між­народному ринку важких озброєнь (раніше поля­ки уклали контракти на постачання сотень тан­ків і самохідних гаубиць з Південної Кореї), одні­єю з цих країн може бути Польща. А другою? Є версія, що це Кіпр. Мов­ляв, купить «Меркави», а свої Т-80 російського виробництва передасть Україні…

А от ізраїльський пор­тал Walla цитує неназва­ного польського експер­та з питань безпеки, який припускає таке: дві краї­ни Європи, яким Ізраїль має намір відправити по­над 200 танків, — це Поль­ща й Україна. «Київ має нині певну кількість тан­ків і БТР, проте готуєть­ся до тривалої війни, на­копичуючи ресурси для бойових дій до кінця 2024 року», — констатує поль­ський експерт.

Як пишуть ізраїль­ські ЗМІ, «низка офіцій­них джерел у Єрусалимі стверджує, що рішен­ня розпочати танкові по­ставки до Європи було ухвалено під тиском ад­міністрації США». На рі­шення Ізраїлю могла та­кож вплинути росія. Подейкують, прем'єр Із­раїлю Беньямін Нетанья­гу звернувся до кремля з проханням не постачати Ірану сучасні літаки. Але у москві Нетаньягу не по­чули. Асиметричний хід у відповідь не забарився…

Думка з приводу

У гру «не ваша собача справа» можна грати й удвох

Сергій АУСЛЕНДЕР, журналіст (Ізраїль)

Бібі наш Нетаньягу висловив москві протест, що вони продають зброю Ірану. Його там натурально послали. Мовляв, не ваша собача справа.

І ось через кілька днів з’явилася ін­формація (сьогодні у нас тільки про це й пишуть), що Ізраїль збирається переда­ти партію танків «Меркава» якійсь євро­пейській країні.

А що сталося? У гру «не ваша собача справа» можна грати й удвох.

Країна ця цілком може бути сусідкою України. І якщо потім трапиться таке — ми тут залишили 50 танків із ключами в за­паленні, по… цяти відійшли, а вони ку­дись поділися, то буває. Не ваша соба­ча справа.

(Джерело 9tv.co.il).

Схожі новини