Передплата 2024 «Добра кухня»

«Посилимо атаки, щоб зменшити загрози»

Ізраїль готує наземну операцію у секторі Ґаза, де переховуються терористи «Хамасу». Легко точно не буде…

Армія оборони Ізраїлю чекає на наказ зайти в Ґазу. Без наземної операції “Хамас” не знищити... Фото ЕРА
Армія оборони Ізраїлю чекає на наказ зайти в Ґазу. Без наземної операції “Хамас” не знищити... Фото ЕРА

Після кривавої атаки палестинських терористів «Хамасу» на Ізраїль (7 жовтня), унаслідок якої загинули близько тисячі цивільних і військових ізраїльтян, у Єрусалимі почали планувати наземну військову операцію у секторі Ґаза. Адже зрозуміло, що без її проведення «Хамас» не знищити… Затримку з початком наземної операції у Ґазі речник Армії оборони Ізраїлю Даніель Хаґарі пояснив АР необхідністю створити для такої операції оптимальні умови: «Ми посилимо атаки, щоб мінімізувати загрози нашим силам на наступних етапах війни».

Готуючись до назем­ної операції у Ґазі, Із­раїль сформував спец­підрозділ, завдання якого — ліквідація командирів «Хама­су», відповідальних за вбивства й викрадення мирних жителів ізраїльських поселень. Спів­робітники операційного цен­тру «Нілі», створеного розвід­кою «Моссад» і контррозвідкою «Шин Бет», мають вистежити й убити бойовиків хамасівського підрозділу «Нукбха», що, за да­ними «Нілі», причетний до на­паду.

Після 7 жовтня, інформує видання Times of Israel, Ар­мія оборони Ізраїлю, що за­вдає повітряних ударів по ці­лях у секторі Ґаза, знищила вже понад десять членів «Нук­бха». Але найважливіших бойо­виків у списку «Нілі», Мухамма­да Деїфа й Джахаджа Сінвара, ліквідувати не вдалося. Обидва «хамасівці» ще з 2015 року пе­ребувають у американському списку найбільш розшукуваних міжнародних терористів. Імо­вірно, переховуються у туне­лях, проритих «хамасівцями» у секторі Ґаза. Експерти розпо­віли Times of Israel, що ліквіда­ція цих двох терористів посла­била би «Хамас», але не стала би нищівним ударом: імовірно, «хамасівці» мають сценарій на випадок їхньої загибелі.

На початку цього тижня із­раїльська авіація атакувала два розташовані в Лівані осередки терористів «Хезболли», які піс­ля нападу «Хамасу» регулярно запускають по території Ізраїлю ракети, а також обстрілю­ють її з гранатометів. Після 7 жовтня внаслідок обміну вог­невими ударами між ізраїль­ською армією і «Хезболлою» (головним спонсором цієї те­рористичної організації є Іран) в Ізраїлі загинули щонаймен­ше п’ятеро військових ЦАХАЛ і один мирний житель, а у Ліва­ні - 11 бойовиків «Хезболли». Протягом останніх тижнів Із­раїль евакуював жителів 42 по­селень, розташованих у радіу­сі двох кілометрів від кордону з Ліваном, де отаборилася «Хез­болла».

Прем'єр-міністр Ізраїлю Беньямін Нетаньягу попере­див «Хезболлу»: «Якщо приєд­нається до війни, контратака спустошить Ліван». За словами Нетаньягу, таке рішення «Хез­болли» стало би найбільшою помилкою в її історії.

«Ми вдаримо по ній з такою силою, яку вона навіть не може уявити, — пригрозив глава уря­ду Ізраїлю. — І наслідки для „Хезболли“ й ліванської держа­ви будуть руйнівними».

А тим часом…

В інтерв'ю саудівському телеканалу Al Arabiya один із лідерів «Хамасу» Халід Машал (очевидно, перебуває десь за кордоном, у безпеці) заявив, що напад 7 жовтня був «частиною законного опо­ру, на який погоджується палестинський народ». За словами Ма­шала, «жодна нація не звільняється без жертв»… Саудівська жур­налістка Раша Набіль запитала, чи «вбивство мирних жителів є частиною ідеології „Хамасу“. Мовляв, після 7 жовтня „хамасівців“ у світі порівнюють з терористами „Ісламської держави“… Що від­повів Машал? „Хамас“, бригади „Аль-Кассам“ і наші військові ор­ганізації зосереджені на ізраїльському війську й солдатах. На всіх війнах є жертви серед цивільного населення, але ми не несемо за них відповідальності». Нагадаємо, під час нападу 7 жовтня «хама­сівці» жорстко вбили сотні мирних ізраїльтян, зокрема жінок і ді­тей…

«Зараз у наших руках десятки ізраїльських військових і чинов­ників (за даними Ізраїлю, 7 жовтня „Хамас“ захопив понад 220 за­ручників. — А. Є.), — повідомив Машал. — Використаємо їх, щоб очистити ізраїльські в’язниці». Тобто «Хамас» сподівається обмі­няти захоплених заручників на тисячі своїх терористів…

Схожі новини