Передплата 2024 «Добрий господар»

Нетаньягу ненавидять. Але режим у Тегерані ще більше…

Чому Йорданія, ОАЕ і Саудівська Аравія допомогли Ізраїлю і його західним союзникам відбити ракетну атаку Ірану?

Агенти спецслужб стоять біля уламків ракети, яку сили ППО Йорданії перехопили над її столицею Амманом під час іранської атаки на Ізраїль. Фото AFP.
Агенти спецслужб стоять біля уламків ракети, яку сили ППО Йорданії перехопили над її столицею Амманом під час іранської атаки на Ізраїль. Фото AFP.

Три держави Близького Сходу виступили на боці Ізраїлю й допомогли йому й союзникам відбити ракетну атаку Ірану, зазначає американське видання The Wall Street Journal. Таким чином Йорданія, Об'єднані Арабські Емірати й Саудівська Аравія довели, пояснює WSJ, що режим у Тегерані вони ненавидять ще більше, ніж прем'єр-міністра Ізраїлю Беньяміна Нетаньягу.

Попри обурення жителів цих трьох арабських держав через загибель десятків тисяч палестинців у секторі Ґази, під час іранської ракетної атаки Емірати, Йорданія і Саудівська Аравія підтримали Ізраїль. Як констатує WSJ, поряд із Вашингтоном, Абу-Дабі, Амман і Ер-Ріяд відіграли ключову роль у відбитті нападу Ірану, адже надали Тель-Авіву та його західним партнерам розвідувальні дані й свій повітряний простір.

Військові Йорданії, відзначає WSJ, навіть самі збивали дрони й ракети, якими Іран намагався уразити військові об'єкти на території Ізраїлю.

«Попри пів року напруги у відносинах з Ізраїлем»

«Наші регіональні партнери вжили заходів проти Ірану, навіть попри шість місяців значної напруги між цими державами й Ізраїлем (тобто під час війни Ізраїлю з терористичною організацією „ХАМАС“, — А.Є.). А також попри проблеми у відносинах між ними й США, адже вони благали Штати якось зупинити ізраїльтян у Ґазі», — констатував у розмові з WSJ експерт аналітичного центру Council on Foreign Relations Стівен Кук.

Як прогнозує WSJ, тепер можна очікувати на певні позитивні зміни у відносинах Ізраїлю з цими трьома арабськими державами, — оскільки, мовляв, у Тель-Авіві муситимуть якось відреагувати на прояв солідарності з боку Йорданії, ОАЕ і Саудівської Аравії перед обличчям іранської загрози.

Тактика іранської атаки — як у росії в Україні

Нагадаємо, у ніч на 14 квітня Іран завдав по Ізраїлю масованого удару безпілотниками й ракетами — у відповідь на нещодавню повітряну атаку Ізраїлю на консульство Ірану в сирійському Дамаску. Тоді загинули кілька високопоставлених офіцерів іранського Корпусу вартових Ісламської революції (КВІР).

Іран випустив по Ізраїлю понад 300 «шахедів» і ракет, крилатих і балістичних, причому вперше Іран атакував Ізраїль зі своєї території (а не з Лівану, Ємену чи Сирії, де діють фінансовані Тегераном терористичні угруповання). Переважна більшість засобів ураження, які запустили іранці, було збито. У відбитті атаки Ірану брали участь авіація, флот і наземні системи ППО Ізраїлю, США, Франції, Великої Британії і Йорданії.

Тактика іранської атаки на Ізраїль, підкреслює WSJ, фактично повторила тактику наймасштабніших атак рф під час російсько-української війни.
Спочатку на Ізраїль полетіли з Ірану повільні «шахеди», які мали перевантажити засоби ППО й виявити їхні позиції. Потім Іран випустив крилаті ракети, а насамкінець — найшвидші балістичні, які найскладніше перехоплювати.

«Ізраїль обере безпечний варіант, бо не хоче ескалації»

Як відреагує на іранську ракетну атаку Ізраїль? Його удару у відповідь, припустив американський телеканал NBC, буде завдано, найімовірніше, не по цілях на території Ірану. Радше слід очікувати удару Ізраїлю по іранських об'єктах у Сирії, наприклад, по складах зброї.

«Ізраїль обере безпечний варіант, оскільки не прагне ескалації конфлікту на Близькому Сході, — розповіли анонімні джерела NBC у Вашингтоні. — Цілями ізраїльського обстрілу можуть бути, наприклад, об'єкти в Сирії, де зберігається іранська зброя, призначена для терористичної організації „Хезболла“, що базується у Лівані. Можемо також очікувати знищення складів із технологічно просунутими компонентами для виробництва ракет».

За даними ж ЗМІ Ізраїлю, його військові вважають, що Тель-Авів мусить якось відповісти на атаку Ірану, — але без шкоди для очолюваної США коаліції, яка допомогла ізраїльтянам захиститися від нападу Тегерана.

Як кажуть у Воєнному кабінеті Ізраїлю, відповідь Ірану не повинна призвести до регіональної війни…

При цьому Ізраїль має намір координувати усі свої дії зі США. Раніше американський президент Джо Байден заявив прем'єр-міністру Ізраїлю Беньяміну Нетаньягу, що Штати не братимуть участі у можливому контрударі Ізраїлю по Ірану.

Схожі новини