Передплата 2024 «Добрий господар»

Роль «червоного карлика» зіграла… ковбаса

Французький вчений «потролив» Космічний телескоп Джеймса Вебба

Фотографії далеких зірок, галактик і «чорних дір», зроблені найсучаснішим Космічним телескопом Джеймса Вебба, стали справжнім хітом американської NASA (Національної адміністрації космосу й аеронавтики). Астрономи-аматори роздивляються унікальні знімки, затамувавши подих…

І це не дивно, адже десятки фотографій телескопа Вебба, оприлюднені у липні-серпні, NASA цілком слушно назвала «найглибшим і найбільш детальним зображенням Усесвіту».

Одне з «творінь» Космічного телескопа Джеймса Вебба оприлюднив на своїй сторінці у соцмережі Twitter французький фізик Етьєн Кляйн. Фото «червоного карлика» директор із досліджень французького Комісаріату з атомної енергетики й альтернативних джерел енергії підписав так: «Фото Проксими Центавра, найближчої до Сонця зірки, розташованої на відстані 4,2 світлового року. Знімок зробив Космічний телескоп Джеймса Вебба. Цей рівень деталізації… Новий світ відкривається щодня».

Тисячі любителів астрономії у всьому світі зустріли фото Проксими Центавра, яке запостив Кляйн, із захопленням. А хитрий француз через кілька днів… усе спростував. Пояснив, що це був жарт: насправді на знімку не найближча до Землі зірка, а… тоненький шматочок іспанської ковбаси «чорізо».

"Коли приходить час для аперитиву, помилки пізнання стають можливими, — зіронізував французький фізик. — Згідно з даними сучасної космології, жодного об'єкта, що є продуктом іспанського вудження, поза Землею немає"… «А я на це купився, як останній ідіот», — відреагував на зізнання Кляйна один із астрономів-аматорів. «Я теж, адже джерело було настільки вірогідним», — додав інший.

Урешті-решт француз вибачився, мовляв, своїм «ковбасним» жартом не хотів нікого образити… За словами вченого, він лише прагнув застерегти людей від «образів, які, здається, говорять самі за себе».

Схожі новини