Передплата 2024 ВЗ

Одну справу проти львівського «беркутівця» Пацеляка вже закрили…

Але він продовжує перебувати під вартою у СІЗО за підозрою у вчиненні інших кримінальних злочинів на Майдані

Ростислав Пацеляк зі своєю адвокаткою Наталією Вознюк, яка захищає й інших «беркутівців». Фото Олександра Тимошенка.
Ростислав Пацеляк зі своєю адвокаткою Наталією Вознюк, яка захищає й інших «беркутівців». Фото Олександра Тимошенка.

Суддя Святошинського райсуду м. Києва Анатолій Ясельский постановив закрити кримінальне провадження № 757/24 764/16-к щодо колишнього командира батальйону міліції особливого призначення «Беркут» ГУ УМВСУ у Львівській області підполковника Ростислава Пацеляка. Головного львівського «беркутівця» як службову особу Офіс Генеральної прокуратури звинувачував у незаконному перешкоджанні проведенню мирних зборів, мітингів, походів і демонстрації, у перешкоджанні журналістській діяльності, виконанні явно злочинного наказу із застосуванням фізичного насильства, що призвело до тяжких наслідків. Йшлося про події 18 лютого 2014 року на вулиці Інститутській, у Кріпосному провулку Києва. Тоді під час жорстоких дій силовиків, зокрема, під керівництвом Пацеляка, постраждало 78 осіб.

Суддя Анатолій Ясельський оголошує ухвалу про закриття кримінального провадження щодо Р. Пацеляка. Офіс Генпрокурора готуватиме апеляцію. Фото Олександра Тимошенка.
Суддя Анатолій Ясельський оголошує ухвалу про закриття кримінального провадження щодо Р. Пацеляка. Офіс Генпрокурора готуватиме апеляцію. Фото Олександра Тимошенка.

10 років майданівці ходили в суди даремно?

Клопотання про закриття цього кримінального провадження подала адвокатка Пацеляка Наталія Вознюк (за порадою російських радників вона захищає й інших «беркутівців»). Мотивувала тим, що сплив 10-річний термін давності подій, за участь в яких її клієнта притягують до відповідальності. Своєю чергою, прокурор Олександр Супрун просив суд надати йому можливість підготувати заперечення на це клопотання захисту. Підтримали цю пропозицію і присутні у залі колишні майданівці, які постраждали від Пацеляка та його підлеглих. Однак суддя Ясельський на їхню думку не зважив. І через кілька годин перебування у нарадчій кімнаті зачитав ухвалу про задоволення клопотання захисту та про закриття провадження. Це рішення люди, які 10 років тому зазнали тяжких побоїв від «беркутівців», зустріли вигуками «Ганьба!» Вони були адресовані як Пацеляку, так і судді Ясельському, якому не раз закидали, що затягує розгляд справи.

Рішення суду про закриття справи проти львівського «беркутівця» постраждалі на Майдані зустріли вигуками «Ганьба!». Фото Олександра Тимошенка.
Рішення суду про закриття справи проти львівського «беркутівця» постраждалі на Майдані зустріли вигуками «Ганьба!». Фото Олександра Тимошенка.

— Цим засіданням підведено риску під десятьма роками сподівань на винесення справедливого вироку, — сказав один з постраждалих на Майдані журналіст, фотохудожник Олександр Тимошенко. — Виявилася даремною моя участь у сотнях судових засідань. Залишається маленька надія на апеляційне оскарження цього рішення Святошинського суду.

Після того, як у лютому 2014 року «беркутівці» побили Олександра Тимошенка, медики діагностували у нього закриту черепно-мозгову травму, струс головного мозку, гострий посттравматичний стресовий синдром на тлі газово-хімічного ушкодження центральної нервової системи, верхніх дихальних шляхів. Лікування та реабілітація від цих наслідків тривали майже два роки у 55 медичних закладах…

Так і не дочекалися допиту Пацеляка…

Кореспонденту «Високого Замку» свою оцінку так і незавершеному процесу над Ростиславом Пацеляком дав народний депутат у Верховній Раді VII скликання Василь Пазиняк. Під час Майдану він теж отримав побої від «беркутівців».

— Найгірше, що Пацеляк на початку розгляду справи в суді вісім років тому відмовився бути допитаним, — каже пан Василь. — Він попросив суддю, аби його допитали у самому кінці. І ми так і не дочекалися цього допиту! Значною мірою, з вини судді так і не було завершено всіх необхідних процесуальних дій. І тому ми, майданівці, написали близько десяти скарг на цього суддю-неука у Вищу раду правосуддя. Нехай йому там дадуть оцінку! І вирішать, чи заслужив він, у разі виходу на пенсію, великих виплат за свою працю…

Закриття цього кримінального провадження проти Пацеляка, який досі перебував під вартою, не означає, що він вийде на волю. Незабаром розпочнеться новий судовий процес в іншій справі проти нього. 22 березня 2023 року екскомандиру львівського «Беркуту» повідомили про підозру у перевищенні службових повноважень, вчиненні терористичного акту, спричиненні тяжких тілесних ушкоджень, а також у вчиненні умисних вбивств і закінчених замахів на вбивство двох і більшої кількості учасників акцій протесту. У цій кримінальній справі суд відправив Пацеляка під варту 24 квітня. Зараз слідство завершено, Пацеляк знайомиться з матеріалами справи. Робить це, за рішенням суду, у слідчому ізоляторі, позаяк у прокурорів є підозра, що на волі Пацеляк може втекти за кордон (як зробили це багато його колишніх колег), а також може тиснути на свідків.

Ростиславу Пацеляку також інкримінують привласнення і приховування десяти помпових рушниць «Форт-500 М-1», які його підлеглі застосовували проти майданівців.

Коментар для «ВЗ»

Закриття справи не реабілітує «беркутівця»!

Денис ІВАНОВ, заступник керівника Департаменту Офісу Генпрокуратури із розслідування справ Майдану

Строки притягнення Ростислава Пацеляка до кримінальної відповідальності за вчинення нетяжких та тяжких злочинів сплили через те, що, на мою думку, Святошинський районний суд м. Києва порушив розумні строки розгляду обвинувального акту. Як наслідок, обвинувачений та його захисниця клопотали про закриття справи за цими обвинуваченнями.

Водночас закриття провадження за строками давності не є реабілітуючою підставою. Тобто фактично цим рішенням встановлено та підтверджено обставини, які прокурор зазначив в обвинуваченні. Обвинуваченого звільнили від кримінальної відповідальності не у звʼязку з тим, що він не винен, а лише через сплив строків. Саме заявлення такого клопотання з боку обвинуваченим і ухвалення відповідного судового рішення опосередковано свідчить про визнання і не оспорювання вчинених злочинів. Дії обвинуваченого виглядають так: він — винен, не хоче доводити свою невинуватість, а просить звільнити його у звʼязку із закінченням строків давності. Якщо особа не винна, навіщо їй ініціювати таке закриття справи і не добиватися виправдувального вироку, який повністю реабілітував би особу і не мав би юридичних наслідків?
Щодо самої підстави закриття справи. Вона не є реабілітуючою і має юридичні наслідки. До прикладу, особа більше ніколи не зможе працювати на державній службі.

Щодо самого рішення суду. Суддя допустив істотні процесуальні (процедурні) порушення під час ухвалення цього рішення, Відтак Офіс Генеральної прокуратури буде вносити апеляційну скаргу.

Схожі новини