Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Задля візиту Туска в Україну блокаду кордону призупинили. Чи надовго?

Перший закордонний візит нового польського прем'єра відбувся на тлі складних взаємин України і Польщі

Дональд Туск та Володимир Зеленський. Фото Reuters
Дональд Туск та Володимир Зеленський. Фото Reuters

Новий прем'єр Польщі Дональд Туск здійснив свій перший закордонний візит саме в Україну. Він зустрівся з президентом Володимиром Зеленським та прем'єр-міністром Денисом Шмигалем.

Факт першого візиту Туска до нашої кра­їни — дуже знаковий, не зважаючи на ни­нішні складні взаємини між Україною і Польщею. В Україні від зміни влади у Польщі на­самперед очікували негайного розв’язання усіх наболілих між двома країнами проблем — зняття ембарго на продаж української сільгосппродукції на польському ринку і деблокування українсько­го кордону.

Видання Financial Times 22 січня повідоми­ло, що Польща досягла поступок від Євросоюзу — проти українського зерна можуть запровадити специфічні гарантії захисту. Передбачається, що Брюссель контролюватиме приплив сільгосппро­дукції з України, якщо її продукт негативно впли­ватиме на формування цін у Польщі та інших су­сідніх країнах.

Щодо колапсу на польсько-українському кор­доні, ситуація виглядає на перший погляд ніби краще: польські далекобійники погодилися-таки розблокувати пункти пропуску — менш ніж за тиж­день до візиту Туска в Україну. 16 січня міністер­ство інфраструктури Польщі підписало відповідну угоду з організаторами блокади пунктів попуску. Та було лише призупинення блокування кордону, і страйкарі погрожували продовжити блокади з 1 березня. За цей час уряд Польщі зобов’язується вирішити проблеми перевізників. Чи вирішить?

Наразі пункти пропуску відновлюють свою пропускну спроможність. Віцепрем'єр-міністр з відновлення — міністр розвитку громад, те­риторій та інфраструктури України Олександр Кубраков написав у ФБ: «Після призупинення блокади 17 січня трьох пунктів пропуску — «До­рогуськ — Ягодин», «Гребенне — Рава-Руська» та «Корчова — Краковець» — до Польщі виїхало 5 ти­сяч вантажівок. Найбільший пункт пропуску «Яго­дин» відновив свою пропускну спроможність на рівні 600 вантажівок на добу. Цей показник навіть вищий, ніж був до блокади. Зростає кількість ван­тажівок, що виїжджають через «Краковець» і «Ра­ву-Руську».

Схожі новини