Передплата 2024 «Добра кухня»

Львівські прикордонники розповіли, які кадри шукають у свої лави

На марафоні військових вакансій людям пояснили: ніхто не забиратиме кандидатів на роботу в ТЦК та не вручатимуть повісток

Консультація кандидатів. Фото Володимира Якимчука
Консультація кандидатів. Фото Володимира Якимчука

У п’ятницю, 22 березня, у Львові вперше відбувся марафон військових професій, який організували у новоствореному Центрі рекрутингу Львівського прикордонного загону по вул. Костя Левицького, 65. Під час марафону військовослужбовці 7-го прикордонного Карпатського загону Львівського прикордонного загону повідомили широкому загалу, які кадри шукають і чи варто кандидатам боятися йти в лави прикордонників. В центрі рекрутингу спростували міфи про те, що звернення щодо вакансії означає автоматичну відправку на фронт.

«Міський Центр рекрутингу працює понад місяць, виконує важливу функцію з укріплення обороноздатності нашої держави, — сказав на брифінгу в рамках Марафону вакансій директор департаменту „Адміністрація міського голови“ Львівської міської ради Євген Бойко. — Хочемо почати цикл зустрічей з військовими підрозділами, які є у Львові. Планово щотижня будемо представляти військові підрозділи, які потребують укомплектування. Самі військові будуть розповідати про потреби у певному виді військ. Сьогодні — перша зустріч. Прикордонники презентують свої вакансії».

Євген Бойко
Євген Бойко

Нагадаємо, 12 лютого у Львові відкрили перший в Україні центр рекрутингу української армії (це проєкт Міністерства оборони та Львівської міської ради).

Тут можна дізнатися всю актуальну інформацію про вакансії в армії, поспілкуватися з представниками бригад та обрати бажану професію у війську. Центр не має жодного відношення до структур ТЦК, а самі рекрутери не є військовослужбовцями: тут не вручають повісток, а лише надають консультації щодо вакансій та зарплати. Окрім центру рекрутингу Львівського прикордонного загону, у Львові також працюють рекрутингові центри бригади спеціального призначення НГУ «Азов», 3-ї окремої штурмової бригади ЗСУ, 103-ї бригади ТрО та батальйону «Вовки Да Вінчі».

«Державна прикордонна служба проходить реорганізацію за стандартами ЄС»

Начальник відділу комплектування 7-го прикордонного Карпатського закону Олег Бурдейний каже, зараз Державна прикордонна служба проходить реорганізацію за стандартами ЄС, тож потребує фахових кадрів. «Нам потрібні мотивовані люди, охочі проходити службу у нашому відомстві», — продовжує розмову Олег Бурдейний.

Начальник групи комплектування Львівського прикордонного загону Андрій Лущик: «Робимо добір на військову службу за контрактом. Процедура включає проходження співбесід, визначення можливих варіантів посад. Якщо кандидату підходять наші пропозиції, починаємо процедуру контракту. Збираємо документи, робимо перевірку кандидата. Є і психологічний відбір. Кожен кандидат проходить військову лікарську комісію (незалежно від того, що проходив комісію у ТЦК). Тоді кандидат може бути зарахований на військову службу. Також Львівський прикордонний загін працює за системою призову по мобілізації».

Андрій Лущик
Андрій Лущик

Андрій Лущик каже, є дві базові вакансії прикордонників — інспектор прикордонної служби, який фізично охороняє державний кордон, інспектор прикордонного контролю (військовий на пункті пропуску — перевіряє документи, транспортних засобів). Також є специфічні посади, які потребують від кандидата якісної профільної освіти — освіта щодо зв’язку, кухарі, медичний напрямок, оператор безпілотних літальних апаратів, водії… Усі вакансії — в Центрі рекрутингу української армії. Не центром єдиним.

Андрій Лущик каже, усі вакансії прикордонників розміщені на популярних сайтах оголошень з пошуку роботи.

І щоб ніхто не подумав, що кандидат, який звернувся до прикордонників — приречений, Андрій Лущик запевнив: кандидат будь-коли, навіть на етапі підписання контракту може попрощатися, якщо його щось насторожило. «З розумінням віднесемося до бажання кандидата», — відзначає спікер марафону військових професій.

«Люди хочуть змінити своє цивільне життя на військове»

Керівниця департаменту гуманітарної політики Львівської міської ради Валентина Бартошик відзначила, що про успішність проєкту рекрутингового центру говорять цифри: за місяць звернулося 340 людей, які шукають роботу у військових структурах. Одна людина уже служить, бо це колишній військовий з досвідом. Двадцять кандидатів пішли на співбесіди у військові підрозділи, а для 60 охочих шукають роботу. Щодня в центр звертаються по консультацію 15 охочий знайти себе в лавах війська.

Валентина Бартошик
Валентина Бартошик

Той, хто шукає роботу відверто говорить, що вміє робити, які навички і професію має та запитує в центрі, чим може бути корисним в лавах військових підрозділів. Тенденція — левова частка людей, які звертаються в рекрутинговий центр кажуть, що хочуть змінити своє цивільне життя на військове.

Схожі новини