Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Головний архітектор Львова вважає готель на Міцкевича достойним проєктом через фасад з… натурального каменю

Журналістка «ВЗ» збирала думки експертів про те, чи пасує історичному центру Львова новий готель, який став темою різкої критики

Фото з відкритих джерел
Фото з відкритих джерел

Ключовою темою урбаністичної критики у Львові став новозбудований готель на площі Міцкевича, 9. Він постав поруч зі скандальною спорудою банку, яку в народі прозвали «унітазом» чи «слоном». Готель на Міцкевича, на думку багатьох львівʼян, не вписується в архітектурний ансамбль центру міста. Ба більше! Його звели з порушеннями проєкту, має забагато поверхів… Такими є думки і пересічних львів‘ян, і незалежних експертів в галузі архітектури, і захисників старовинної архітектурної спадщини. Журналістка «ВЗ» дізналася про творців проєкту, поговорила про плюси та мінуси з експертами та головним архітектором Львова.

Хто стоїть за готелем на площі Міцкевича?

Готель почали зводити кілька років тому на місці зруйнованої будівлі. Роботу виконали фахівці з Варшави з архітектурного бюро Kuryłowicz & Associates. Готель на площі Міцкевича є їхнім першим проєктом у Львові. У Польщі це бюро проєктувало чимало споруд, серед яких готелі світових брендів (Hilton в Ґданську), торгові центри та галереї, аеропорт…

Інвестором та власником готелю в центрі Львова є ТзОВ «Центр розвитку нерухомості», фірма зареєстрована у Львові на вулиці Героїв УПА, 72. За інформацією бази Youcontrol, керівником фірми є Євген Зінов'єв, а кінцевими бенефіціарними власниками — бізнесмен, засновник OKKO Group, Віталій Антонов (власник ПАТ «Концерн Галнафтогаз») та бізнесмен, СЕО групи компаній ОККО Василь Даниляк.

Суму інвестицій власники готелю принципово не оприлюднюють. Не володіє інформацією про цифри і головний архітектор Львова Антон Коломєйцев. Мовляв, закон йому не дає право знати кошториси архітектурних проєктів… Коли відкриття готелю — теж таємниця, яку ніхто не знає в коридорах Ратуші.

«Це архітектурний крінж»

«Новий готель недоречний на площі Міцкевича, він би пасував десь на периферії, як приклад сучасної архітектури, — розповіла для „ВЗ“ молода архітекторка Марія Гнатович. — Площу Міцкевичу забудовано спорудами, які голосно демонструють, що влада Львова не дбає про архітектурний імідж міста. Це архітектурний крінж».

Архітектор, експерт з урбаністики Анатолій Добрянський каже, що ділянка під сучасним готелем на Міцкевича
розташована в межах давнього середньовічного місця. Готель потрапив на рештки Високого муру, що був першою лінією оборони львівських укріплень. Тому в таких історичних і знакових зонах міста, каже пан Анатолій, готелі мали би вписуватися в архітектурне середовище, а не дисонувати з ним.

«Готель виглядає більмом на площі, бо решта забудови не така монолітна і біла», — зазначила львів'янка Ольга Боровець.

Автор проєкту «Нетуристичний Львів» Віктор Гальчинський сказав для «ВЗ», що як поціновувачу давнього Львова йому хотілося бачити на місці новозбудованого готелю відновлений хоча б фасадно будинок, який там був у ХІХ-ХХ столітті.

«Неповторний архітектурний ансамбль площі Міцкевича був безповоротно знищений у 1990-х роках, і спорудження помпезного банківського будинку на Міцкевича, 10, лише довершило цей сумний процес, — каже мій співрозмовник Віктор. — Новозбудований готель, як і будь-який об'єкт у цьому місці, на жаль, не покращить сучасний стан цієї площі. Із естетичної складової, мені більше подобався попередній варіант проєкту готелю — нижчої висотності та з пасажем всередині. Це було цікаве рішення, яке б при реалізації зробило б площу сучасною та неординарною. Готель-новобуд, який там з’явився, виглядає на „типовий“ проєкт ХХІ століття, і не більше».

Що про готель кажуть чиновники Ратуші?

У лютому 2020 році під час засідання виконкому міський голова Львова Андрій Садовий сказав про майбутній готель на Міцкевича так: «Це буде пам’яткою архітектури XXI століття — готель в ареалі ЮНЕСКО. Він має бути окрасою міста».

Керівник управління архітектури та урбаністики департаменту містобудування Львівської міської ради, головний архітектор міста Антон Коломєйцев у розмові з журналістом «ВЗ» окреслив особисті кордони — цей готель не архітектурний крінж, а один з кращих закладів міста з дорогим фасадом з натурального каменю, а саме вапняку. І це достойно виглядає та дорого коштує.

Каже, жоден сучасний готель Львова не може похвалитися таким дорогим фасадом. Щось подібне можна побачити в архітектурі хіба що Єрусалиму…

«Будь-яку будівлю можна завжди сфотографувати так, що буде здаватись, наче це катастрофа, — наголошує пан Антон. — Тим більше ще недороблену будівлю. В загальному маємо приклад якісної сучасної архітектури, яка веде коректний діалог з середовищем і точно буде одним з важливих об'єктів в архітектурних путівниках».

Антон Коломєйцев каже, що він, як головний архітектор Львова, висунув перед забудовником високу планку щодо якості споруди. «Об'єкт ще не завершений і деякі речі мають бути виправлені, — наголошує мій співрозмовник. — Готель не зіпсує середовище міста, бо в ньому, зокрема якісні матеріали. Бачу деякі недоліки, навіть ті, які були представлені в будівельному паспорті. Трохи інше було з'єднання вікон по вертикалі. Недоліки будуть виправлені. Фінальної картини майбутнього готелю немає».

Антон Коломєйцев вважає, що інвесторів проєкту треба поважати й за те, що у ковід та широкомасштабне вторгнення рф, вони не перетворили готель на довгобуд із закритим фасадом, а доробили його.

«Вони завершили об'єкт та ще в натуральному камені, як це і планували — міркує головний архітектор Львова. — Бо я переживав, що вони скажуть: давайте ми завершимо, але фасад буде штукатурений і здешевимо. Ні, не здешевили. Є нюанси, коли щось десь змінили».

Схожі новини