Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Комунальники готові до «різних сценаріїв подій»

Заступниця міського голови Львова з питань житлово-комунально­го господарства Ірина Маруняк запевнила на брифінгу, що усі служ­би міста Лева майже готові до зимового сезону

Фото Романа БАЛУКА
Фото Романа БАЛУКА

«Напрацьова­но схеми роботи усіх комунальних служб за різних сценаріїв подій, — розповіла чиновни­ця. — Тепло і водопос­тачання, громадський транспорт, прибирання міста працюватимуть згідно з алгоритмом дій на випадок надзвичай­них ситуацій. За станом на 18 вересня котельні й центральні теплові пункти готові до роботи на 95%. На 78% готові будинки — підписано акти готовності будин­ків до зими, є повірені лічильники».

Для посипан­ня вулиць під час ожеледиці закупле­но 10 тисяч кубічних ме­трів піскосуміші. Це пісок, сіль і реагенти, аби люди не ковзали на тротуарах.

На випадок, якщо піз­ньої осені чи взимку рф влаштує ракетний терор по об'єктах енергетики, львівські котельні забез­печені 126 генераторами. «Якщо не буде електро­живлення, ми зможемо подавати тепло до на­ших будинків, — продо­вжує розмову Ірина Ма­руняк. — Закуплено 24 твердопаливні котли, 12 котлів встановили в лі­карнях, ще 12 плануємо у школах, зокрема там, де є Пункти незламності. Також у цих пунктах ста­вимо акумулятори, щоб у випадку відсутності елек­трики там було світло, можливість зарядити те­лефон, зробити чаю… Уже п’ять акумулято­рів встановили і ще шість встановимо до початку опалювального сезону». Пані Маруняк запевни­ла, що на випадок ракет­них ударів проблем з во­дою в місті також не буде. «Усі насосні станції за­безпечені дизель-гене­раторами, — каже чинов­ниця. — Минулої зими вже тестували їхню роботу, і у випадках, коли не було електропостачання, вода подавалася на рівні пер­шого й другого поверхів будинку. У підвалах, де була можливість, вста­новили розбірні крани, — щоби мешканці верхніх поверхів могли набирати воду в підвальних примі­щеннях.

Якщо ж раптом не буде можливості подати воду навіть до перших повер­хів, у 45 локаціях міста буде встановлено ємнос­ті з водою об'ємом три кубометри. Ємності вже закуплені й готові до ви­користання. Маємо та­кож 21 водовозку. Вони наповнюватимуть ці єм­ності, а також стоятимуть за певними адресами, щоб мешканці могли бра­ти воду. Проводили тесту­вання роботи водовізок у випадку надзвичайної си­туації. Технічну воду мож­на набрати із 50 джерел. У Львові є також 12 сверд­ловин, де мешканці мо­жуть набирати джерельну воду — для приготування їжі".

Ірина Маруняк запев­нила, що 44 автобуси від комунального АТП № 1 в разі потреби підсилять маршрути, де курсують трамваї і тролейбуси. На 16 світлофорах облашту­вали резервне живлення, ще на 10 його планують встановити. Якщо рап­том не буде електрики, на ключових перехрестях світлофори працювати­муть.

Схожі новини