Передплата 2024 «Добра кухня»

Кому можуть відмовити у призначенні субсидії?

З жовтня стартував процес перерахунку фінансової допомоги на опалювальний період

Субсидії. Фото ukrinform
Субсидії. Фото ukrinform

16 жовтня в Україні стартував опалювальний сезон. Місто Лева також з першого дня «утеплилося». Можливо, у понеділок і не в усіх будинках «зашипіло» у батареях, однак вже наступного дня грілися майже усі. Однак, багато жителів Львова не дуже радіють теплу у своїх помешканнях. Дехто вже відтепер переживає (особливо старші люди) — чи зможуть розрахуватися за тепло… Тому вже у понеділок-вівторок багато людей побігли оббивати пороги Пенсійного фонду, щоб подати заяву на отримання субсидії. Але, як з’ясувалося, вистоювати під дверима Пенсійного фонду не треба. Чому? Про це журналістці «ВЗ» розповіла керівник відділу Управління обслуговування громадян ГУ Пенсійного фонду України у Львівській області Любов Ключник.

Любов Ключник. Фото автора
Любов Ключник. Фото автора

— Цього місяця стартував процес перерахунку фінансової допомоги на опалювальний період, — каже Любов Йосипівна Ключник. — До нас вишиковуються довжелезні черги з сотнями запитань. Розумію, що старші люди не користуються Інтернетом і не можуть з’ясувати, чи буде їм призначена/продовжена можливість користуватися пільгами на оплату теплоенергії. Ті люди, які торік отримували субсидію, і у їхньому житті за рік нічого не змінилося, отримуватимуть її і далі. Процес нарахування таких коштів проводиться автоматично! Не потрібно приходити у відділення пенсійних фондів.

— Що маєте на увазі - «нічого не змінилося»?

— Йдеться про те, що родина (домогосподарство) нічого коштовного не придбало (машина, квартира) і не продавало. А також, що у помешкання не було нікого прописано і виписано. Таким домогосподарствам субсидію буде перепризначено автоматично.

— А чи можуть скасувати нарахування субсидії?

— Звісно, субсидію можуть скасувати, якщо у родини є борг за оплату комунальних послуг, або якщо у когось з’явився депозит у банку на суму понад 100 тисяч гривень. І ще важливий момент: якщо у родині, яка торік отримувала субсидію, а цього року хтось з дорослих членів цієї родини не вчиться, офіційно не працює і не став на облік у Центрі зайнятості, — у наданні субсидії буде відмовлено.

— А якщо сім'я раніше не отримувала субсидії, а тепер розуміє, що сума їхнього доходу дозволяє її отримувати?

— Тоді треба прийти з документами, але попередньо зареєструвавшись в електронній черзі у ЦНАПі, або на порталі Пенсійного фонду. Для проведення розрахунку буде взято до уваги доходи членів родини за І-ІІ квартали 2023-го, відповідно до норм Порядку обчислення середньомісячного сукупного доходу сім'ї (домогосподарства) для всіх видів державної соціальної допомоги.

Схожі новини