Передплата 2024 «Добра кухня»

Колобов і від екстрадиції втік, і від 12 років на нарах

Екс-міністра-утікача звільнили від кримінальної відповідальності

Поки одні «режимники» Януковича оскаржують в Європейському суді запроваджені проти них санкції (як нардеп-«бігун» Сергій Клюєв, на користь якого винесла рішення європейська Феміда), інші вже можуть замовляти чартер до Києва. Хоча міністр фінансів часів «легітимного» Юрій Колобов, навіть отримавши «вольну», навряд чи повернеться в Україну надовго. Йому і під іспанським сонцем шикарно живеться.

Рішення про звільненні від кримінальної відповідальності (у зв'язку із закінченням строку давності) Колобов слухав через відеозв'язок з Генконсульства України у Барселоні. Звідки ноги «вольної» для екс-міністра ростуть? Із Генпрокуратури. Це її представник клопотав у суді про звільнення колишнього головного фінансиста Сім'ї Януковича. Наслідки угоди зі слідством (про яку ще у вересні 2016-го заявляв генпрокурор Юрій Луценко) чи взаємовигідного «договорняка»?

Як в історії із розшуком Колобова, так і у кримінальному провадженні проти нього зі самого початку відбувалися підозрілі речі. З України екс-міністр втік улітку 2014 року. На відміну від Янукович і кістяка «сімейна» гвардії (Азарова, Захарченка, Арбузова), Колобов взяв курс не на Росію - спробував в Європі «загубитися». Мабуть, думав, що там його не шукатимуть. Вже будучи «клієнтом» Інтерполу, екс-міністр примудрився без проблем відсидітися в Іспанії цілих півроку. Оселився зі сім'єю на віллі у курортному містечку Альтеа, яке називають раєм для європейських мільйонерів. Схоже, роблячи ноги з України, Колобову вдалося чимало капіталу зі собою прихопити. Ну не з арештованих же рахунків шикарним маєтком на березі Середземного моря обзавівся.

За інформацією іспанської поліції, Колобов «прописався» на віллі в Альтеа у серпні 2014-го. Жив-поживав, мільйони «проживав». Поки у лютому 2015-го ним жандармерія не зацікавилася. Встановили спостереження, а 3 березня екс-міністра-утікача затримали.

Історія про те, як Колобова запеленгували під іспанським сонечком, була мало схожа на випадковість. Півроку екс-міністр-утікач «невидимкою» був і раптом попався? Тут, схоже, не стільки Інтерпол постарався, скільки у тодішній Генпрокуратурі вирішили, що час наводку спускати, аби новому шефу «плюсик» додався. Розсекречування Колобова в Іспанії і встановлення за ним «наружки» навіть у часі збігалося із призначенням очільником ГПУ Віктора Шокіна. Щойно стало відомо про затримання колишнього міністра-«бігуна», як Шокін тут же відрапортував про термінову підготовку документів для заявки на екстрадицію Колобова в Україну. Запит на видачу надіслали наприкінці березня 2015-го. Але майже через рік отримали відмову. А згодом стало відомо про зняття Колобова з міжнародного розшуку.

Вже й керманич ГПУ змінився (у крісло відставного Шокіна підсадили Луценка), а справа екс-головного фінансиста Сім'ї так і не зрушила з гальм. Хоча ні — для Колобова зрушення відбулися, ще й які! Якщо спершу йому висунули звинувачення за статтею про привласнення і розтрату майна в особливо великих розмірах (передбачене покарання — від семи до 12 років за ґратами), то у процесі «грішки» скостили, змінивши на статтю «службова недбалість». А це вже — від двох до п'яти років позбавлення волі, і (що стало вирішальним для Колобова) — удвічі менший строк давності притягнення до кримінальної відповідальності. Можна лише здогадуватися, чим іспанський «курортник» таку милість у Генпрокуратури заслужив...

Схожі новини