Передплата 2024 «Добре здоров’я»

На Грецію та Іспанію тиснуть союзники щодо надання Україні систем ППО, — ЗМІ

  • 22.04.2024, 11:45
  • 262

Греція та Іспанія перебувають під сильним тиском своїх союзників у ЄС і НАТО щодо надання Україні додаткових систем протиповітряної оборони

Фото ілюстративне із сайту УП
Фото ілюстративне із сайту УП

Цього місяця Україна терміново звернулася до західних союзників із проханням про надання семи додаткових систем протиповітряної оборони.

Лише Німеччина оголосила про постачання додаткової системи Patriot.

За даними джерел, інші лідери ЄС використали саміт у Брюсселі минулого тижня, щоб особисто закликати прем'єр-міністрів Іспанії та Греції Педро Санчеса та Кіріакоса Міцотакіса пожертвувати деякі зі своїх систем Україні.

Обом лідерам, чиї збройні сили мають більше десятка систем Patriot плюс інші, такі як С-300, заявили, що їхні потреби не такі великі, як потреби України, і що вони не борються із жодною безпосередньою загрозою.

«Ми всі знаємо, у кого вони (системи ППО. — Ред.) є, ми всі знаємо, де вони, і всі ми знаємо, кому вони насправді потрібні», — зазначив один зі співрозмовників.

Офіційні особи заявили, що на Польщу та Румунію, які також мають Patriot, чиниться менший тиск, щоб вони обдумали постачання до Києва, враховуючи їхнє більш вразливе розташування на кордоні з Україною.

Україна наразі має щонайменше три системи Patriot, зокрема, одну зі США, та дві - з Німеччини (це було до заяви Берліна 13 квітня).

Тиск щодо пожертвування систем посилиться на зустрічі міністрів закордонних справ і оборони всіх 27 держав-членів ЄС у Люксембурзі у понеділок, заявили посадовці. Відомо, що Київ особливо зацікавлений у застарілих грецьких системах С-300, які українські сили вже мають на озброєнні та мають досвід роботи з ними.

«Є країни, які не потребують негайної системи протиповітряної оборони, якщо чесно. Кожну країну просять вирішити, що вона може надати», — сказав один дипломат ЄС, який брав участь у підготовці зустрічі.

Міністерства оборони Греції та Іспанії відмовилися надавати коментарі. Після зустрічі із Зеленським минулого місяця Санчес заявив, що Іспанія «надасть нові можливості у 2024 році, щоб допомогти Україні захистити себе від російської агресії».

Схожі новини