Передплата 2024 ВЗ

Атака на Академію захлеснулася...

Патріотичні політики готові до кінця відстояти унікальну кузню військових кадрів у Львові.

Засідання Кабінету Міністрів у середу, 21 червня, з тривогою чекали всі, хто став на захист Національної академії Сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного у Львові, яку вищі військові чини надумали “реформувати”. Тобто розчленувати — під приводом створення у Харкові Інституту танкових військ. Було побоювання, що цього дня міністр оборони Степан Полторак “з голосу” внесе питання у порядок денний, і слухняні міністри, не вникаючи, що за цим стоїть, дружно піднімуть руки. Тим дадуть старт руйнації елітного навчального закладу Збройних сил України. На щастя, цього не сталося — прем’єр Гройсман скандальну тему не піднімав....

Значною мірою, у цьому заслуга відповідальних політиків, громадськості, військових, у тому числі — фронтовиків, які дружно стали в оборону Академії. У минулий вівторок на засіданні урядового комітету заступник глави оборонного відомства Іван Руснак намагався включити питання про реформування львівського вишу у порядок денний засідання уряду. Але цьому завадив жорсткий виступ народного депутата Ігоря Васюника. Він заявив, що затіяне дійство є недоцільним, що воно є ніякою не реформою військової освіти, а “чиїмось злочинним бізнес-проектом”. Наполягав, що розгляд питання слід відкласти, бо вимагає широкого обговорення. І у комітеті погодилися з цим.

Укотре увагу до метушні довкола Академії Сагайдачного Васюник з іншими депутатами привернули у середу, давши у стінах парламенту брифінг. Політики написали звернення до вищого керівництва держави з проханням висловити свою позицію. Під документом підписалися представники різних політичних сил і регіонів, які розуміють, наскільки важливим для національної безпеки є збереження львівської Академії. Ініціатори звернення просили підтримати це звернення і народних депутатів-львів’ян з “Опозиційного блоку”. Але вони проігнорували. Тараса Козака давно не бачили у сесійній залі. А Ігор Шурма до акції підтримки не приєднався...

- Після того, як озвучить свою позицію президент, прем’єр-міністр, секретар Ради національної безпеки і оборони, вимагатимемо публічного звіту міністра оборони Степана Полторака, — сказав у розмові з кореспондентом “Високого Замку” Ігор Васюник. — Плануємо почути його план реформування військової освіти у період війни з Росією, у період, коли парламент оголосив курс на зближення з НАТО.

Попри проміжну перемогу, яку здобули у Києві оборонці Академії Сагайдачного, хмари над нею не розійшлися. Не домігшись свого “нахрапом”, військове чиновництво у центрі намагатиметься взяти реванш обхідним шляхом. Хитрістю. Хочуть на засіданні уряду “протиснути” питання про створення Інституту танкових військ у Харкові (від цієї ідеї не відмовилися), і тоді, як мовиться, танком посунути далі. Який замисел? Після відкриття нового військового вишу різко скоротили б набір курсантів у львівську Академію, зменшилася б увага Києва до нього. А це призвело б до того, що унікальна кузня військових кадрів у Львові поступово, як кажуть у Галичині, зійшла би на пси...

- Ми цього не допустимо! — запевняє народний депутат Васюник. — Розслаблятися не будемо. Відстоїмо Національну академію Сухопутних військ у Львові, рівень підготовки захисників України в якій відповідає найвищим міжнародним стандартам.

Коментар для «ВЗ»

Олександр АНТОНЮК, політолог, учасник першої хвилі АТО

Національну академію Сухопутних військ у Львові треба зберегти у тому вигляді, в якому вона є зараз, більше того — дати їй можливість розвиватися. З кількох причин. Найперше тому, що вона не тільки дає базові знання курсантам факультетів різних родів військ, а й за системою підготовки військ НАТО навчає взаємодії між цими родами. Такий принцип вишколу практикують у Північноатлантичному блоці, коли все сконцентровано на одній території, в одному навчальному закладі. Для цього у Львові є все необхідне — навчальні корпуси, досвідчений викладацький склад, техніка, полігон. Зруйнувати цього не можна!

Щодо ідеї, яку пропонує міністр оборони Степан Полторак і чому вона не має права на життя. Минулого пленарного тижня Верховна Рада ухвалила закон про те, що Україна тримає курс на НАТО. Це означає, що свої Збройні сили ми повинні підводити під стратегію і параметри Північноатлантичного блоку. Ідея Полторака це, по суті, заперечує. Як можна створювати військові навчальні заклади, інші стратегічні об’єкти, які забезпечують діяльність ЗСУ, на території, яка близько межує з Російською Федерацією? — чи то у Харкові, чи то у Сумах. У випадку якоїсь агресії, експансії, ці об’єкти, у тому числі військові виші з “неопіреними” курсантами, потрапляють під обстріли. Згадайте початок Другої світової війни, коли такі бази першою чергою зазнавали атак ворога. На цих територіях ми повинні відкривати не навчальні бази, а бойові бази з готовністю №1, з добре вишколеним особовим складом. З цих мотивів також переконаний, що такі стратегічні військові виробництва, як Харківський танковий завод, треба максимально оперативно переводити у глибокий тил. А Академію нехай не чіпають! Розформовувати її — це застаріле, радянського типу мислення. Воно небезпечне з точки зору національної безпеки.

Фото з архіву «ВЗ»

Схожі новини