Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Оцінка чоловічої фертильності

Є підстави припускати проблеми з фертильністю, якщо після року регулярного статевого життя без контрацепції парі не вдалося зачати дитину. Це не завжди є ознакою безплідності, проте довше чекати спонтанного зачаття лікарі не радять, оскільки якщо проблеми є, про них слід знати якомога раніше

Оцінкою чоловічої фертильності займається андролог чи уролог. Якщо вам потрібна така допомога, досвідчений уролог у Львові готовий її надати.

Первинна оцінка

Первинна оцінка фертильності чоловіка містить три елементи:

  • Медична історія. Мають значення всі захворювання, наявні чи раніше перенесені, травми статевих органів чи хірургічні втручання. Чоловічі репродуктивні здібності знижують цукровий діабет, аутоімунні патології, орхіт, лікування онкологічних захворювань. Має значення місце роботи, вік, спосіб життя та захоплення, наприклад деякі види спорту, а також приймання лікарських препаратів, зокрема ін'єкції тестостерону.
  • Огляд зовнішніх статевих органів. Оглядаючи зовнішні статеві органи, лікар може запідозрити, а іноді й одразу визначити низку порушень. До найчастіших належить варикоцеле — варикозне розширення вен сім'яного канатика. На нього припадає від 30 до 40% всіх випадків чоловічої безплідності.
  • Спермограма. Це лабораторне дослідження, на підставі якого можна отримати уявлення про запліднювальну здатність сперми. Це ключове дослідження в оцінці чоловічої фертильності, про яке варто поговорити докладніше.

Спермограма

Зрештою всі проблеми чоловічої репродуктивної системи відбиваються на якості сперми, саме тому спермограма настільки важлива. Дослідження починається з того, що пацієнту пропонують зібрати зразок сперми у стерильний контейнер. У лабораторії його вивчають, оцінюючи за такими критеріями: об'єм, в’язкість, кислотно-лужний показник, час розрідження, загальна кількість сперматозоїдів, їхня рухливість, морфологія та домішки.

Якщо виявлено відхилення від норми, за 2−3 тижні виконують повторне дослідження. Процес сперматогенезу йде постійно, крім таких чинників, як-от баланс гормонів, на нього впливає безліч інших — втома, спосіб життя, перегрівання, навіть частота статевого акту. Тому відхилення в одній спермограмі ще не є підставою для висновків про порушення фертильності.

Додаткова діагностика

Додаткову діагностику виконують, коли результати первинної оцінки дають підставу припускати безпліддя і слід з’ясувати його причину, а також у випадках, коли попри відсутність видимих проблем зачаття все ж таки не відбувається.

До додаткових методів діагностики сперми відносяться:

  • MAR-тест — аналіз, який виявляє антиспермальні антитіла. Це імуноглобуліни, які атакують сперматозоїди та ушкоджують їх. Якщо у зразку ними уражено більше, ніж 50% сперматозоїдів, це ознака імунологічної чоловічої безплідності.
  • HBA-тест — аналіз, що оцінює здатність сперматозоїдів зв’язуватися з гіалуроновою кислотою. Гіалуронова кислота є однією з основних складових середовища яйцеклітини, здатність сперматозоїдів зв’язуватися з нею відбиває їхню зрілість та запліднювальні властивості.

Генетична діагностика

Іноді зовні здорові сперматозоїди містять змінений генетичний матеріал. Якщо їх багато, говорять про генетичну чоловічу безплідність. З метою виявлення таких відхилень виконують:

  • FISH-тест — визначення кількості сперматозоїдів з аномальним хромосомним набором. Дослідження охоплює статеві хромосоми та аутосоми 13, 18, 21, аномалії яких зустрічаються найчастіше.
  • Тести на фрагментацію ДНК сперматозоїдів — аналізи, що виявляють пошкодження ДНК у ядрах статевих клітин.

Більшість виявлених проблем чоловічої фертильності мають рішення, проте навіть повне обстеження не завжди виявляє причини порушень. Тоді говорять про чоловіче безпліддя неясного ґенезу.

Автор: Сарбєй Євгенія Ігорівна — акушер-гінеколог, репродуктолог.

Медичні центри «Мати та дитина»:

  • Київ, вул. Макіївська, 8
  • Київ, вул. Юрія Литвинського, 54/15
  • Київ, просп. Володимира Івасюка, 8, корп. 4
  • Житомир, вул. Велика Бердичівська, 43
  • Львів, вул. Замарстинівська, 85а
  • Київ, вул. Казимира Малевича, 83