Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Хто «віджимає» майно львівських художників?

П’ятеро митців запитали про це у керівництва Спілки художників. А їх за це виключили зі спілчанських лав.

Досі у Львові час від часу спалахували маленькі скандальчики довкола майна Львівського відділення Національної спілки художників України. Але тепер вибухнув справжній скандалище, який, схоже, швидко не вгамується. Для широкої громадськості усе почалося із нещодавнього безпрецедентного виключення із лав львівської спілки п’ятьох членів (двоє з них — голови секцій). Однак сам конфлікт тліє вже не перший рік і його основа — битва за майно. А майна у спілки ой як багато — сотні квадратних метрів в елітних куточках міста Львова...

Голова НСХУ Володимир Чепелик надіслав до Львова лист, в якому повідомляє: Рада НСХУ за порушення морально-правових норм, передбачених статутом, виключила зі складу Львівської обласної організації НСХУ Василя Ярича, Дмитра Паруту, Сергія Якуніна, Вікторію Ковальчук та Василя Заляска. “Ці особи компрометують ділову репутацію Спілки, а також свідомо і цілеспрямовано спотворюють справжню інформацію, яка стосується майнового комплексу НСХУ на Львівщині”, - йдеться у рішенні.

У якій же “підривній діяльності” звинувачують виключених митців? “Почуваюся героїнею поганого детективу, - розповіла “ВЗ” художниця Вікторія Ковальчук. - А опинилася я у цьому “детективі”, бо свого часу колеги вибрали мене членом ревізійної комісії. До мене почали звертатися художники, занепокоєні інформацією про те, що поступово у Спілки за допомогою різних оборудок “віджимають” майно. Але чашу терпіння переповнив кричущий випадок: у майстернях дванадцяти художників, які розташовані в павільйоні у Стрийському парку, представники фірми “Акрополь”, яка є розпорядником майна ЛОО НСХУ, поміняли замки і фактично викинули художників на вулицю...”.

За словами Вікторії Ковальчук, художників виключили зі спілки після того, як вони звернулися до керівництва НСХУ із законним проханням - роз’яснити, куди зникають основні засоби (майно, територія), які є на балансі ЛОО НСХУ. Адже за останні роки фактично припинила роботу кераміко-скульптурна фабрика (на її території комерційна фірма планує спорудити бізнес-парк), художньо-виробничий комбінат, відчужено магазин-салон “Художник” і галерею “Артес”, а в майстернях у Стрийському парку планують спорудити “коворкінг”. Також незрозуміло, в чиїх руках колишній Будинок художника (просп. Міцкевича, 9). Будівля у 90-х роках завалилася, але міськрада встигла продати ділянку комерційній структурі, однак пивниці приміщення належать Спілці…

Чинний голова львівської спілки Олег Микита сприйняв звернення художників до столичної спілки як зазіхання на свою посаду. Разом із головою ревізійної комісії Ігорем Гавришкевичем він провів у Львові прес-конференцію, де звинуватив п’ятьох виключених художників у скликанні нелегітимної звітно-виборчої конференції та... рейдерстві щодо майна спілки. Олег Микита звинувачує у “віджиманні” майна Львівську міську раду. Після того, як його двічі за останній рік побили невідомі, він, побоюючись за своє життя, попросив Національну спілку художників України взяти у своє підпорядкування львівське спілчанське майно. Наразі ситуація у середо­вищі художників напружена. Вони готуються до проведення звітно-виборчої конференції, на якій розглядатимуть і ситуацію із майном.

Схожі новини