Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Україна піднялася на один пункт у рейтингу боротьби з корупцією

  • 27.01.2016, 09:24
  • 1 530

За 2015 рік Україні вдалося заробити лише один додатковий бал за результатами світового Індексу сприйняття корупції CPI.

Таку статистику оприлюднила міжнародна організація Transparency International.

На сьогодні індекс CPI країни складає 27 балів зі 100 можливих, що лише на 1 бал більше, ніж минулого року. У всесвітньому рейтингу Україна посідає 130 місце зі 168 позицій. У минулому році ми були на 142-му місці зі 175 позицій.

Здійснити невеличке зростання індексу Україні вдалося завдяки збільшенню суспільного осуду корупціонерів, створенню антикорупційних органів та появі руху викривачів корупції. А от зволікання із реальним покаранням хабарників, а також збільшення корупційної складової у стосунках бізнесу та влади не дають Україні зробити рішучій крок уперед за показниками СРІ.

Найгірше на індексі CPI позначилася взаємодія влади та бізнесу. За останній рік рівень корупції виріс у частині надання комунальних послуг підприємцям, щорічних податкових відрахувань. За цим показником Україна втратила три бали.

Водночас відбулося несуттєве покращення щодо винесення судових рішень на користь підприємців і етичних норм поведінки державних чиновників при спілкуванні з представниками бізнесу. Але позитив у цих питаннях не переважив негатив від взаємодії із комунальниками та податківцями.

Схожі новини