Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Скомпрометовані, на вихід! Обнадійливим – приготуватися!

Тертя між Банковою і Грушевського може згладити компромісне переформатування уряду.

У вівторок, 26 січня, після зимових канікул стартує четверта сесія Верховної Ради восьмого скликання. Поряд із внесенням змін до Конституції, прийняттям “безвізових” та сприятливих для бізнесу законів парламенту належить виконати “очищувальну” роботу з центральними кадрами. Довкола їхнього кардинального оновлення у коаліції уже поламано багато списів, чимало “воєн” ще доведеться пережити. Дискусії між союзниками з цього приводу можуть вийти за рамки товариських. Не виключено, що у разі загострення відносин між двома головними політичними гравцями у більшості може дійти і до дострокових парламентських виборів.

Головною мішенню експерти називають генерального прокурора Віктора Шокіна, який давно “не тягне воза”. На очільника ГПУ покладають вину за відсутність відчутного прогресу у боротьбі з корупцією, за зволікання у справі розслідувань вбивств на Майдані та інших злочинів режиму Януковича. Кілька днів тому з’явилася інформація, що відставки неповороткого Шокіна вимагають наші фінансові донори зі США, які не бачать сенсу давати гарантії на новий мільярдний кредит Україні, якщо справами у Генпрокуратурі заправлятиме “людина із вчора”, яка торпедує правові реформи.

У відомстві Шокіна зберігають спокій, кажуть, що задоволені, в яку суму оцінили їхнього начальника, однак до жодних кадрових змін у головному кабінеті не готуються. І додають, що американці представляють країну розвинутої демократії, тож продавати чи купувати посади не навчені...

Утім, у президентській канцелярії, за дверима якої і мають ухвалити рішення про розлучення з Шокіним, не заперечують, що готові попрощатися з ним. За однієї умови — що одночасно у відставку піде креатура прем’єра Арсенія Яценюка - скандальний міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, з яким глава держави після емоційної перепалки на Раді економічних реформ перестав спілкуватися. Крім надмірної популістичної балакучості, главі МВС дорікають за комерціалізацію. Мовляв, завдяки “своїм людям” в уряді він повернув контроль над компаніями, вплив на які втратив у часи Януковича. А ще міністрові шиють причетність до відмивання коштів за кордоном. Якщо Авакова не вмовлять піти — тоді кінець дружбі між “Блоком Петра Порошенка” і “Народним фронтом”. А значить — чекайте дочасних виборів, хоча сам президент категорично проти їх проведення. Каже — не на часі.

Люди, наближені до керівника уряду, заявляють, що на розмін Шокін — Аваков глава Кабміну категорично не згоден. Навіть при тому, що “Народному фронту” запропонували самим підібрати наступника Авакова. З цього приводу на Грушевського уже встигли покаламбурити: якщо Арсен піде, то тільки разом з Арсенієм. І справді, надто багато пов’язує ці фігури — за своїм впливом Авакова вважають фактичним віце-прем’єром.

Ідуть торги і довкола посади правої руки керівника Кабміну — першого віце-прем’єра. У “БПП” сватають у це крісло першого заступника голови Адміністрації президента Віталія Ковальчука. Уже навіть домовляються з Віталієм Кличком, щоб запропоновану кандидатуру підтримали парламентські “ударівці”. Кажуть, Ковальчук давно мріє про більш серйозну роботу, ніж в АП, хоче вийти з політичної тіні. На “преміальні” заслужив хоча б тому, що під час недавніх місцевих виборів йому вдалося успішно реалізувати ліберальний політпроект “Наш край”, який знекровив опозиційні сили. А для президента Ковальчук в офісі на Грушевського важливий тим, що налагоджуватиме тісніші комунікації з Банковою. Буде “вухами і очима” останньої. Таким собі “смотрящим”. Який Яценюкові, зрозуміло, не потрібен.

Кажуть, найближчим часом має бути призначено ще й віце-прем’єра з питань євроінтеграції, на чому наполягають наші західні партнери. За одними даними, найбільше шансів зайняти цю посаду у представника “НФ” Остапа Семерака, за іншими — у “біженки” із “Самопомочі” Ганни Гопко, яка очолює профільний комітет у парламенті.

Народним депутатам ще й належить дати “вольную” тим міністрам, які раніше виявили бажання піти з уряду. Це — міністр екології Ігор Шевченко, голова Мінінформполітики Юрій Стець, міністр інфраструктури Андрій Пивоварський, керівник Міністерства охорони здоров’я Олександр Квіташвілі. Заміну деяким уже начебто знайшли. Питанням державної інфраструктури готовий присвятити себе Павло Рябікін. Витяґувати з коми медицину нібито погодився директор Інституту серця, відомий кардіохірург Борис Тодуров. Над наведенням ладу у довкіллі хочуть працювати кілька кандидатів. Це і висуванка “БПП” Ольга Бєлькова, ще один президентський кандидат — Гліб Загорій. Апетити на головне “екологічне” крісло мають і у Радикальній партії Ляшка, яка кілька місяців тому вийшла з коаліції. Тяга до цієї посади така велика, що “радикали” готові повернутися під знамена парламентської більшості...

У кадрові торги вирішила включитися і “Самопоміч”, заявивши, що відкликає з Кабміну міністра АПК Олексія Павленка (чи не найуспішнішого серед урядовців). Сам Павленко був ошелешений такою “рабовласницькою” поведінкою людей Садового. Заявив, що не входить до жодної партії, не має ні перед ким жодних кулуарних зобов’язань. А єдиною політикою, яку проводить “підвішений” міністр, за його словами, є політика аграрна. Тож іти з улюбленої роботи не збирається.

Великим пертурбаціям таки бути. У президентській фракції вже визначилися, як їх проводитимуть: по черзі викликатимуть “на килим” кожного міністра, слухатимуть його звіт, а вже потім прийматимуть оргвисновки. У “Народному фронті” над процедурою “чистки” ще не думали.

Коментар для «ВЗ»

Олександр ПАЛІЙ, політолог

Тертя на “верхах” зумовлене пошуком з боку Яценюка і Авакова політичного майбутнього - в умовах, коли вони майже повністю втратили довіру. Саме у популістичній риториці ці кадри сподіваються віднайти суспільну підтримку. Як на мене, взаємна відставка Шокіна і Авакова була б хорошим варіантом. Щодо нових людей в уряді, то не виключаю появу там Саакашвілі, кар’єрне підвищення Яресько та інших. Швидше за все, у Кабмін прийдуть люди, яким президент довіряє, тобто його давні знайомі. Політична криза може настати в разі дострокових виборів. А оскільки розпустити парламент за законом може лише президент, то найближчим часом не чекаю такого розвитку подій.

Схожі новини