Передплата 2024 ВЗ

Збірна України з шахів — без сестер Музичук

На командний чемпіонат світу львів'янки не поїхали. Збірниця Жукова каже, що через гроші… Батьки Анни й Марії це заперечують

На командному чемпіонаті світу львівські шахістки Анна й Марія Музичук не зіграють. Фото Twitter
На командному чемпіонаті світу львівські шахістки Анна й Марія Музичук не зіграють. Фото Twitter

5 вересня у Бидгощі (Польща) стартував командний чемпіонат світу з шахів серед жінок. На жаль, у складі нашої збірної немає найсильніших нині українських шахісток — сестер-львів'янок Анни й Марії Музичук.

Як повідомив капітан жіночої збірної України з шахів Михайло Бродський, у Бидгощі за Украї­ну грають Анна Ушеніна, Наталія Букса, Інна Гапоненко, Наталія Жукова, Анастасія Рахмангуло­ва і Єлизавета Гребенщикова. Усі збірні поділені на дві групи, по чотири найкращі команди з кожної групи вийдуть до ¼ фі­налу. Збірна України потрапи­ла до Групи А, суперниці наших шахісток — збірні Грузії, Індії, Франції, Казахстану та Єгипту.

Чому в складі збірної Укра­їни немає Анни й Марії Музи­чук? На це запитання одного з уболівальників українська ґрос­мейстерка Наталія Жукова у ко­ментарях на сайті Української шахової федерації відповіла так: «Недостатньо грошей запропо­нувала наша федерація. Міжна­родна шахова федерація більше платить за «виставкові матчі»…

Видання Tribuna.com звер­нулося по коментарі до батьків сестер-львів янок.

«Мені було дуже дивно чита­ти коментар „патріотки“ Жуко­вої, яка до 2019 року жила у Мо­скві, регулярно відвідувала всі заходи в „Центральном доме шахматиста“, охоче „тусувала­ся“ з провідними російськими шахістами, — заявила, зокре­ма, Наталія Музичук (мати Анни й Марії). — Після повномасш­табного вторгнення рф Жуко­ва продовжувала брати участь у турнірах, де грали росіяни та бі­лоруси, тиснути їм руку, і нічого її не зупиняло. У той час сестри Музичук відмовлялися від усіх турнірів, де брали участь росія­ни й білоруси, і навіть знялися з серії турнірів Ґран Прі, які були відбірковими до Турніру претен­денток-2024. Бути патріотом і піаритися на патріотизмі - це різні речі».

«Нічого особливого не ста­лося, — розповів, зокрема, Олег Музичук (батько сестер-ша­хісток). — Анна й Марія відігра­ли дуже складний турнір, вони втомлені та не можуть грати. У тому основна причина. Тим більше, що багато основних ко­манд відмовилося від участі (у змаганнях у Бидгощі - Г. Є.), основні спортсмени не грають, тому й ми не граємо».

Говорячи про «складний тур­нір», Олег Музичук мав на ува­зі нещодавній Кубок світу в Баку (Азербайджан). У 1/8 фіналу Анна Музичук перемогла там Марію Музичук, а потім завою­вала бронзову медаль і право зі­грати у Турнірі претенденток на світову шахову корону.

Схожі новини