Передплата 2024 ВЗ

Чоловічу збірну України з шахів очолив міжнародний гросмейстер Олександр Белявський

Видатний український шахіст і тренер, авторитетний шаховий діяч, міжнародний гросмейстер Олександр Белявський погодився зайняти посаду головного тренера чоловічої збірної України з шахів

Олександр Белявський. Фото з мережі
Олександр Белявський. Фото з мережі

Про це повідомила Федерація шахів України.

«Федерація шахів України рада повідомити шахову спільноту нашої країни про те, що видатний український шахіст і тренер, авторитетний шаховий діяч, міжнародний гросмейстер Олександр Белявський погодився зайняти посаду головного тренера чоловічої збірної України з шахів і вже приступив до виконання своїх обов´язків», — йдеться у повідомленні.

Керівництво Федерації разом із головним тренером провело в останні дні низку нарад, зустрічей і переговорів і прийшли до одностайного висновку щодо того, що в умовах, що склалися, участь чоловічої збірної в наступному чемпіонаті Європи в Чорногорії не є доцільною.

Всі погодились в тому, що недостатньо оптимальний склад команди, може завадити поступу до найвищої мети, яка завжди ставиться перед збірною України.

Натомість прийнято рішення про невідкладну підготовку до Всесвітньої шахової Олімпіади в Угорщині наступного року, найпрестижнішого змагання у світі шахів.

«Пропозицію зайняти посаду головного тренера мені висунула Федерація шахів України, оскільки звільнилося місце головного тренера збірної, — розповів „ВЗ“ гросмейстер Олександр Белявський. — Але одразу зауважу, що всі такі посади є конкурсні, і згодом відбудеться конкурс на призначення на цю посаду з 1 січня. Я братиму в ньому участь, але рішення комісії щодо призначення буде пізніше. Мою кандидатуру буде підтримувати Федерація шахів України. Але це не стовідсотково, що саме я переможу, бо конкурс є конкурс».

— Федерація повідомила, що ви вже розпочали роботу на цій посаді, консультації…

— Це стосувалося тимчасової роботи цього року. Оскільки цього року чоловіча збірна України не братиме участь у Чемпіонаті Європи, то основна робота — це на наступний рік. Тоді відбудеться Всесвітня шахова олімпіада в Угорщині, і команда України буде готуватися до цього змагання. І якщо мене призначать на посаду головного тренера з 1 січня, то я приступаю до підготовки команди. Які плани на цій посаді? Команда має брати участь у міжнародних змаганнях і боротися за медалі!

— Як відомо, ви багато років граєте за Словенію. Чи будете зараз міняти курс і грати за Україну?

— Мені в грудні виповнюється вже 70 років. Це не найкращий вік, щоб брати участь у змаганнях (сміється. — Авт.). Можливо, буду змагатися час від часу, щоб не забути, як пересувати фігури, але я давно вже не беру участь у боротьбі за вищі досягнення. Переважно я буду виконувати функції головного тренера збірної України — якщо мене призначать на цю посаду.

— Як зараз котирується у світі збірна України з шахів?

— Якби нам вдалося зібрати найкращий склад збірної, який є з можливих, у нас є всі шанси виборювати медалі. Оскільки шахи не входять до олімпійських видів спорту, то проводиться своя Всесвітня шахова олімпіада що два роки. Є такі сильні команди, як Китай, Індія, чи останнім часом — Казахстан, Узбекистан. Наша команда може з ними боротися. Але спорт є спорт, і як у будь-якому спорті тут нічого гарантувати не можна. У нас є молоді шахісти, які можуть гідно боротися за медалі. До складу команди цього року входить Ігор Коваленко, який зараз перебуває в лавах ЗСУ і гідно захищає Україну на передовій. Нещодавно президент України нагородив Ігоря Коваленка орденом «За мужність» ІІІ ступеня. У нас є і зовсім молоді шахісти, наприклад, Ігор Симоненко, якому тільки 14 років. Сподіваюся, що той рік, що залишився, він ще підсилиться, і ми зможемо його включити до команди. Є в нас багато інших шахістів, таких як Павло Ельянов, Антон Коробов, Юрій Козубов, а з наших львів'ян — Андрій Волокітін і Юрій Криворучко. Тобто в нас є довга «лава запасних», а обрати треба буде всього п’ять чи шість осіб… Сподіваюся, що до вересня наступного року нам вдасться назбирати найкращих з найкращих і тоді ми будемо боротися за медалі.

Зазначимо, Олександр Белявський є давнім автором блогів для «ВЗ».

Читайте також: Олександр Бєлявський: «Шахові фігури ніколи своїх не зраджують»

Схожі новини