Передплата 2024 «Добра кухня»

У Трускавці шаховий вундеркінд росте

Не всі в Трускавці знають, але в одному з четвертих класів НВК «СЗШ № 2-гімназія» міста-курорту вчиться Олексій Наконечний. Світловолосий, завжди усміхнений, стрункий десятилітній юнак, якого вже знають не тільки в Україні, а й у Європі та світі як одного із найобдарованіших шахових талантів нашої країни

Олексій Наконечний. Фото Людмили Вітер.
Олексій Наконечний. Фото Людмили Вітер.

У своїй віковій категорії Олексій станом на 1 січня 2024 року у швидких шахах за рейтингом ФІДЕ входить до десятки найсильніших. Він не тільки своїх однолітків із різних континентів перемагає. В активі юного трускавецького дарування вже є перемоги над гросмейстерами(GM), міжнародними майстрами(IM), майстрами ФІДЕ (FM), а також багато перемог над майстрами спорту (МС) та кандидатами в майстри спорту України (КМС).

На змагання у супроводі батька їздить

На змаганнях Олексій їздить у супроводі свого батька, Ігоря Наконечного, який дбає про те, щоб син не відволікався на побутові незручності, міг повністю налаштуватись на майбутні «бої» за шахівницями. Зазвичай батько із своїми обов’язками, які б складнощі не виникали, справляється на «відмінно». Але й винятки бувають. Тоді в тата, як сам пан Ігор і зізнається, стресові ситуації стаються. Як правило, це стається тоді, коли граються партії з класичним контролем часу, які будь-кого виснажать: тривають вони по чотири і більше годин. На пару з основним тренером Олексія, майстром ФІДЕ та майстром спорту України Андрієм Зазуляком, батько бере активну участь у тренувальному процесі, дбає про фізичну, психологічну та технічну підготовку сина до змагань. Шахові турніри ніколи не припиняються, вони відбуваються постійно. Це вимагає відповідного тренувального процесу, особливого стану душі. Хочеш перемагати — працюй над цим, щодня вдосконалюй свою майстерність. Загалом Олексій дуже врівноважений і збалансований шахіст, що неодноразово доводив на різних шахових змаганнях. Правдивим шаховим бійцем росте юнак.

У десяти партіях переміг, одну завершив унічию

Цього року, як і минулого, став чемпіоном України серед шахістів до 10 років. На турнірі, який відбувся у Львові з 2 по 10 березня виступив у трьох дисциплінах — класичних, швидких та блискавичних шахах. У класичній дисципліні, здобувши сім перемог та дві нічиї, набрав 8 очок і вдруге упродовж останніх двох років отримав чемпіонські лаври, турнір тривав 7 днів. Не зовсім вдало виступив у швидких шахах. Далася взнаки втома, оскільки відстоювати звання чемпіона України в рази важче, ніж його здобувати. Повторити досягнутий у класичних шахах успіх не вдалося. Але це хлопця не зламало. Свою правдиву майстерність та по-справжньому спортивний характер він продемонстрував у змаганнях за правилами блискавичних шахів, за підсумками яких набрав 10, 5 очка. У десяти партіях переміг, одну завершив миром. І, звісно ж, знову став переможцем як і у 2023 році.

Успіх на європейській арені

Крім звання чемпіона України, яке вже двічі йому підкорилось, Олексій ще й став чемпіоном Європи у складі команди «Львівської шахової академії» у шахах швидких. Турнір відбувся торік у Словенії. Виступити у складі команди запропонував засновник та керівник академії, міжнародний гросмейстер Назар Фірман. Цікаво, що в команді Олексію довірили першу шахівницю. Це найпрестижніше місце. Воно належать лідерам. Здобувши п’ять перемог та дві нічиї, команда впевнено виграла командний чемпіонат Європи. А вже в індивідуальних змаганнях з блискавичних шахів, Олексій отримав віцечемпіонські лаври. Відзначився трускавецький школяр і в Європейській юнацькій шаховій лізі, яка в січні ц. р. стартувала в онлайн — форматі. Відбулись ці змагання уперше. У турнірі взяли участь 10 найсильніших команд Європи. Олексій виступив як запрошений гравець у складі шахової команди «Дебют» зі Львова, яку тренує міжнародний майстер Володимир Грабінський. До складу дружини увійшли троє юнаків та троє дівчат. Кожен з учасників представляв одну з вікових груп — до 10, до 14 та до 18 років. Олексій, граючи за третьою шахівницею, виграв сім партій з восьми, одну звів унічию. У загальному підсумку «Дебют», вигравши всі свої матчі, упевнено переміг у командному заліку. Це означає, що Україна стала найкращою у змаганнях першої Європейської ліги націй.

Має всі шанси свій тогорічний рейтинг поліпшити

Крім основних турнірів в шахах класичних, які відбуваються не надто часто й тривають по 7−9 днів, Олексій бере активну участь у коротких змаганнях, в шахах швидких та блискавичних, які зазвичай відбуваються у вихідні дні. Нелегко це все дається, але такою вже є шахова доля. Якщо врахувати останні досягнення Олексія, то його міжнародний рейтинг в шахах блискавичних за підсумками березня 2024 року перетне відмітку у 2 тис. пунктів. Це означає, що він помітно покращив свій тогорічний результат. Має всі шанси, в оновлених рейтингах ФІДЕ починаючи з 1 квітня ц. р., вийти на четверту чи п’яту рейтингові позиції ФІДЕ у світі та першу або другу в Європі серед юнаків до 10 років.

Якщо обдарований, то обдарований у всьому

Як Олексію, цьому десятилітньому юнаку, такі навантаження вдається витримати? Він же, не слід про це забувати, ще школяр. Немало обов’язків має. Потрібно відвідувати уроки, домашні завдання виконувати, іспити складати. Як стверджує батько шахіста, його син дуже дисциплінований. Все встигає. Володіючи математичним складом розуму, навчився раціонально використовувати час. Не повірите, але він ще й секції з плавання та боксу відвідує. Ця «аномалія» не мала б суміщатись з наступним його захопленням.

Але недаремно кажуть, що якщо дитина по-справжньому обдарована, то ця обдарованість на все поширюється. Олексій й іншими здібностями не обділеній. У музичній школі навчається грі на скрипці та фортепіано. Справжній вундеркінд росте в Трускавці.

Схожі новини