Передплата 2024 «Добрий господар»

Львів'янка Анна Музичук — у півфіналі Кубка світу з шахів!

Три найкращі шахістки змагань у Баку завоюють путівки на Турнір претенденток на світову корону

У чвертьфіналі українка Анна Музичук (ліворуч) перемогла німкеню Елізабет Петц. Фото fide.com
У чвертьфіналі українка Анна Музичук (ліворуч) перемогла німкеню Елізабет Петц. Фото fide.com

Після двох партій у класичні шахи у чвертьфінальному поєдинку Кубка світу в Баку (Азербайджан) між українкою Анною Музичук і німкенею Елізабет Петц була нічия. Доля матчу вирішилася на тай-брейку, який з рахунком 4,5:3,5 виграла львів'янка. Анна Музичук у півфіналі!

На так званому тай-брейку спортсменки грають у швидкі й дуже швидкі шахи (відповідно рапід і бліц).

Фінальний етап поєдинку між Анною Музичук і Елізабет Петц потішив шанувальників шахів результативністю. У двох рапідах був такий собі пінг-понг: Анна програла першу партію, виграла другу. А потім виграла першу й програла другу… У бліці Музичук розпочала з перемоги, а другу партію звела внічию, забезпечивши собі перемогу на тай-брейку й загалом у чвертьфінальному матчі.

Цікаво, що в 1/16 фіналу Анна Музичук перемогла українку Анну Ушеніну (1,5:0,5), а в 1/8 фіналу — свою молодшу сестру, Марію Музичук (2,5:1,5, суперниці теж грали тай-брейк).

Іще одна українка, Юлія Осьмак, вилетіла, як і Ушеніна, у 1/16 фіналу, поступившись китаянці Чжу Цзіньєр. До речі, німкеня Елізабет Петц, яку Анна Музичук обіграла у чвертьфіналі, не пустила туди саму чемпіонку світу, китаянку Цзюй Веньцзюнь.

Суперниця Анни Музичук у півфіналі Кубка світу в Баку — Нурґюл Салімова з Болгарії. Інша півфінальна пара — Тань Чжун'ї (Китай) — Алєксандра Ґорячкіна (рф, виступає під прапором ФІДЕ).

Три найкращі шахістки змагань у Баку візьмуть участь у Турнірі претенденток на світову корону, інформує sport.ua. Шанси Анни Музичук стати за підсумками Кубка світу однією з шахісток, що поборються за титул чемпіонки світу, — досить непогані.

А у чоловічому турнірі Кубка світу прекрасно виступив нев’янучий ветеран українських шахів Василь Іванчук. Львів'янин пройшов чотири раунди, зокрема, у 1/32 фіналу переміг китайця Вей І (2,5:1,5), а у 1/16 фіналу — турка Вахапа Шанала (3,5:2,5). На жаль, суперником Василя в 1/8 фіналу був знаменитий норвежець, багаторазовий чемпіон світу, рейтинг-лідер Кубка світу Маґнус Карлсен, який і вийшов до чвертьфіналу. Тим не менше, за виступ в Азербайджані Василь Іванчук заслуговує на високу оцінку.

Схожі новини