Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Євген КОНОПЛЯНКА: «Я підказав «Севільї», як грати з «Шахтарем»

В ексклюзивному інтерв’ю «Високому Замку» зірка іспанського ґранда пообіцяла, що під час поєдинку з «Шахтарем» глядачі не заснуть від нудьги

У Великодній четвер до Львова завітав Великий Футбол! На місцевому євростадіоні за путівку у фінал Ліги Європи поборються донецький “Шахтар” і “Севілья” з однойменного іспанського міста. Суперники гідні одне одного. У 2009-му донеччани під проводом Мірчі Луческу здобували Кубок УЄФА. А севільці, керовані харизматичним Унаї Емері, у 2014-2015 роках привозили додому Кубок Ліги Європи. Ще раніше, у 2006-2007 рр., до музею “Севільї” іспанці вносили завойовані Кубок УЄФА і Суперкубок. Обидва наставники хочуть збільшити колекцію своїх трофеїв. І перший крок на шляху до цієї мети зроблять у Львові. Ажіотаж довкола “матчу матчів” небачений! Квитки розкуплено за тиждень до події. Позавчора у касах залишалося ще кілька vip-перепусток по 6 тисяч гривень, але, думається, на момент, коли читаєте ці рядки, і їх уже змели... О 22.05 четверга, коли польський арбітр Шимон Марчиняк дасть стартовий свисток, синоптики прогнозують прохолодну погоду, лише 7 градусів тепла. Але на футбольному полі і на трибунах (у Львів прилетіло 50 іспанських фанів) буде спекотно! Це пообіцяв провідний гравець “Севільї” - українець Євген Коноплянка. Перед відльотом з Іспанії він відповів на запитання кореспондента “Високого Замку”.

— Євгене, на «Арені Львів» вам доведеться протистояти партнерам по національній збірній — П’ятову, Кучеру, Ракицькому, Степаненку та іншим. Чи консультувався з вами ваш тренер Унаї Емері на рахунок особливостей гри цих футболістів — і «Шахтаря» загалом? Що підказали (підкажете) своєму наставникові?

— «Шахтар» — команда дуже високого рівня. Так вважає наш тренер, я цілком погоджуюся з його думкою. Унаї Емері добре вивчив нашого суперника, ми детально «розібрали» його. Звичайно, і я поділився тим, що знаю, оскільки доводилося багато разів грати проти донецького клубу. Що саме я підказав нашому тренерові? Давайте залишу це у секреті…

— В останньому «внутрішньому» матчі «Шахтар» загубив очки з аутсайдером «Чорноморцем» і втратив шанс на чемпіонство. Чи означає це, що команда Луческу зараз перебуває у певній психологічній ямі?

— «Шахтар» розуміє, що національний чемпіонат для нього уже завершився, тож віддаватиме всі сили, битиметься за те, щоб досягти позитивного результату у грі з нами, прагнутиме потрапити у фінал Ліги Європи. Але ми теж приїхали до Львова не для того, щоб їсти попкорн! Так що це буде суперпівфінал двох по-своєму цікавих команд.

— Багато вболівальників прийде на львівський стадіон і для того, щоб подивитися на Коноплянку. У них будуть роздвоєні почуття: з одного боку, хочеться підтримати свого кумира, а з іншого — хочеться, щоб виграла українська команда…

— Уболівальникам побажаю отримати якомога більше задоволення від футболу. А ми постараємося зробити все, щоб вони не засинали під час матчу.

P. S. «Високий Замок» вдячний колишньому гравцеві львівських «Карпат» Василеві Шведу (його син виступає в юнацькому складі «Севільї») за допомогу в організації цього інтерв’ю.

За кого будете вболівати: за «Шахтар» чи за Коноплянку?

У четвер, 28 квітня, донецький «Шахтар» проведе у Львові перший півфінальний матч Ліги Європи з іспанською «Севільєю». У глядачів змішані почуття: з одного боку, дуже хочеться, щоб перемогла українська команда, а з іншого — треба підтримати нашого гравця у «Севільї», півзахисника національної збірної Євгена Коноплянку, який є кумиром для тисяч українців.

Мирон МАРКЕВИЧ, головний тренер ФК «Дніпро» (колишній наставник Коноплянки, у травні 2015-го виводив свою команду проти «Севільї» у фіналі Ліги Європи)

Не знаю, чи вдасться мені бути присутнім на цьому матчі, але, поза сумнівом, уболіватиму за «Шахтар». Дуже хочу, щоб він виступив у фіналі Ліги Європи. При цьому не прагну якогось «реваншу» над «Севільєю», якій «Дніпро» мінімально поступився у варшавському фіналі Ліги Європи торік. А ще дуже хотілось би, щоб добре проявив себе на полі наш Коноплянка. Останнім часом Євген показує досить непоганий футбол. Якщо і далі так виступатиме, місце в основному складі «Севільї» йому буде забезпечено. Головне, щоб Коноплянка належно підготувався до фінальної частини чемпіонату Європи. Для Євгена це зараз — завдання №1.

Стефан РЕШКО, екс-гравець «Динамо», володар Кубка кубків і Суперкубка УЄФА (1975 р.)

Звичайно, триматиму кулаки за «Шахтар»! Це ж наша українська команда. При всій повазі до Коноплянки, у даному матчі він не захищатиме честь вітчизняного футболу, а вирішуватиме своє приватне питання — зароблятиме гроші. Це — різні речі. А перемога «Шахтаря» — це додаткові бали для українського футболу у рейтингу УЄФА. Яка б це гарна реклама була для України, якби «Шахтар» грав у фіналі Ліги Європи!

На фініші національного чемпіонату донеччани спіткнулися, не змогли скласти конкуренцію київському «Динамо» у боротьбі за золоті медалі. Втратили психологічну впевненість, що можуть стати чемпіонами. Тепер, думаю, «Шахтар» сконцентрує всі свої сили на Лізі Європи. Чекаю його у фіналі цього турніру. Думаю, у четвер команда Луческу виграє, хоча буде тяжко. Щоб почуватися більш-менш упевнено на виїзді, їй треба перемагати вдома з різницею не менш ніж у два м’ячі — і жодного гола не пропускати у власні ворота. Хоча, згадаємо, «Шахтар» вигравав у сильних команд і на виїзді.

Андрій ЗОЛОТНИЦЬКИЙ, уродженець Тернополя

Уже не перший рік працюю на будовах Іспанії, живу у передмісті Севільї. Люблю футбол, у вихідні ганяємо м’яча разом з іншими заробітчанами (придбали собі форму нашої національної збірної). Раніше моєю улюбленою командою була «Барселона», а від минулого року, коли в Іспанію перебрався Коноплянка, поміняв симпатії — вболіваю за «Севілью». Був на її недільному дербі з «Бетісом». Це було щось — справжнє свято! Футбол і їжу іспанці обожнюють…

На Великодні свята приїду в гості до батьків, а за кілька днів до того побуваю на львівському стадіоні — не можу пропустити гри «Шахтаря» і «Севільї». Хотів би, щоб Коноплянка у цьому матчі забив гол, але у підсумку — щоб перемогла українська команда.

Схожі новини