Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Що можуть передати гени

  • 28.04.2024, 23:00
  • 511

Всім відомо, що завдяки генетиці від батьків дитині можуть передатися безліч навичок та хвороб. Проте завдяки генетиці може бути схильність до таких речей, про які ви й не підозрювали

Варто зауважити, що генетика впливає да­леко не на всі людські якості, а якщо й впливає, то не так сильно, як усі звикли вважати. Завдяки генам дитині може передатися здатність до ви­вчення мов. Структура геному впливає на кіль­кість слів, яка може бути засвоєна дитиною, а також на розвиток мовлення та засвоєння гра­матики.

Також виявляється, що таким чином дитині може передатись стресостійкість. Гени рецеп­торів дофаміну або серотоніну впливають на реакцію людини на загрозу. До слова, люди, які мають генетичну схильність до стресу, за ста­тистикою частіше хворіють на серцево-судинні та аутоімунні недуги.

Свій генетичний внесок батьки вкладають і в емоційний спектр дитини. Від 20 до 60% сором’язливості, комунікабельності, емоційнос­ті, імпульсивності чи здатності до адаптації пе­редаються нам у спадок.

У Європі є 1% людей, стійких до ВІЛ-інфекції, що також передається генетично. Це поясню­ється тим, що у таких людей є дефект гена, який має 2 копії. Якщо у людини дефективна лише 1 копія, вона може захворіти, проте ймовірність нижча, ніж у інших людей, приблизно на 10−13%.

Також можете подякувати своїм батькам за стійкість до алкоголю. А якщо вам досить од­ного коктейлю, це означає, що ваші гени коду­ють ферменти, які окислюють етанол. Якщо ета­нол окислюється занадто швидко, людина не в змозі багато випити.

Підготував Руслан Сергієнко.