Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Відтепер в Дрогобичі є «соціальне таксі»

У Дрогобичі почало працювати «соціальне таксі»

Фото ілюстративне з сайту Главком
Фото ілюстративне з сайту Главком

Як поінформувала нас керівниця міського центру соціальних служб Оксана Матчишин, йдеться про новий для України проєкт, який реалізується у партнерстві з французьким благодійним фондом Premiere Urgense International.

Дрогобич увійшов до числа перших вітчизняних міст, в яких вже функціонує транспорт для перевезення людей з інвалідністю. Крім міста Котермака, команди Premiere Urgense International вже діють на території кількох інших областей. У нашому випадку нова послуга чинна не лише для осіб, які проживають у самому Дрогобичі, вона має «силу» й для тих, хто мешкає на території всієї Дрогобицької ОТГ, до складу якої, крім самого адміністративного центру, ще 33 села входять.

Як свідчить досвід співпраці із Premiere Urgense International, сотні маломобільних людей, які, проживаючи у віддалених селах, раніше, наприклад, не мали змоги відвідати той же ЦНАП у Дрогобичі, відтепер зможуть із комфортом доїхати до конче необхідних їм «адресатів». Новою послугою, звісно ж, зможуть користуватись і відповідні категорії внутрішньо переміщених осіб. Право на замовлення «соціального таксі» мають не всі, а лише люди з інвалідністю, а також ті, кому вже виповнилось 60 років та самостійно добратися до адміністративного центру не можуть.

«Мандат» на такий вид транспорту мають паліативні хворі. Існує чіткий перелік умов та випадків, коли дана послуга надається та коли отримаєте відмову. «Соціальне таксі» не приїде до замовника, якщо він, маючи статус, який дозволяє скористатись послугою, надумав, скажімо, відвідати супермаркет або ж кінотеатр чи щось інше, що має стосунок до сфери відпочинку та розваг. У такому разі розраховувати на безоплатну послугу не слід. Але «соціальне таксі» обов’язково приїде, якщо замовник, наприклад, потребує адміністративних послуг чи медичної консультації або ж допомогу в лікарняному закладі. Розповсюджується вона й на випадки, коли поїздка здійснюється з метою відвідин навчальних закладів, реабілітаційних центрів або ж місць соціальної активності.

Щоб вашу заяву прийняли, слід попередньо звернутись до Дрогобицького міського центру соціальних послуг. Процедура оформлення передбачає подання таких документів, як паспорт, а також «папір», що підтверджує статусне право на отримання послуги.

28 березня — «історична подія». Таксі сьогодні поїхало до села Брониця, щоб обслужити першого замовника. Заявників спочатку привезуть за вказаною адресою до Дрогобича, а вже потім, після задоволення їхніх заздалегідь обумовлених потреб, відвезуть назад.

Схожі новини