Передплата 2024 «Добрий господар»

Діагностична допомога соціально вразливим категоріям суспільства у Медичному центрі NOVO: підсумки реалізації ґрантової програми від уряду Великої Британії

Високотехнологічна медична допомога посідає чільне місце серед потреб українців, особливо коли мова йде про соціально вразливі верстви населення, до яких найперше належать учасники бойових дій, ветерани війни, внутрішньо переміщені особи та родини військових, що втратили зв’язок із своїми захисниками, котрих вважають зниклими безвісти за особливих обставин

У час широкомасштабної війни з агресором та відстоювання українцями своєї свободи й незалежності у боротьбі за ідентичність і право бути господарями на власній землі всі установи медичної галузі сконсолідувались та працюють в неймовірній синергії й взаємопідтримці задля досягнення максимально ефективного результату у допомозі усім, хто її потребує.

З липня 2023 року і до 22 лютого цього року Медичний центр NOVO реалізовує програму «Надання високотехнологічних інноваційних медичних послуг соціально вразливим категоріям суспільства у Львівській області», що отримала назву NOVO_helpforpeople. Це стало можливим завдяки отриманому ґранту у межах фінансової підтримки Міністерства закордонних справ і справ Співдружності націй та розвитку Великої Британії. За період дії ґранту було надано понад 1800 безкоштовних обстежень МРТ, КТ, УЗ-діагностики та ендоскопічних досліджень учасникам бойових дій і ветеранам війни, більше 280 пацієнтам військових госпіталів за скеруваннями головних лікарів, 125 внутрішньо переміщеним особам до 18-и років та майже 70 членам родин військових, зниклих безвісти за особливих обставин. Пацієнти мають змогу отримати результати обстежень європейського зразка, здійснених на високотехнологічному діагностичному обладнанні з максимальною безпекою та зручністю. У цьому переконались представники та експерти ґрантодавців під час візиту з моніторинговою місією до Медичного центру NOVO у листопаді 2023 року.

«В NOVO можуть пройти діагностику учасники бойових дій, котрі вже мають відповідне посвідчення, а також ті захисники, яким наразі видано довідку про безпосередню участь у зоні ведення бойових дій чи про обставини травми, отриманої під час виконання завдання. Кожен військовий для нас — герой, і ми працюємо для того, щоб максимально допомогти кожному отримати необхідну медичну допомогу, адже розуміємо, наскільки важливою є їхня місія у досягнення миру в Україні. Зазначу, що до нас звертається багато жінок — учасниць бойових дій, і для нас велика честь допомагати їм, розуміючи, наскільки вагомою є їхня самопожертва заради великої мети», - говорить директор Установи благодійного фонду «Центр медичних інновацій» Тарас Лисак.

У рамках проєкту було проведено 5 фокус-груп з медичними експертами, ветеранами, військовими, представниками громадського сектору у Львові, Харкові та Києві. Заходи мали на меті визначити ряд труднощів і проблем, з якими стикаються військові, ветерани, а також представники медичної сфери, й напрацювати спільні рішення швидкого реагування на виклики сьогодення. Тому команда експертів Установи благодійного фонду «Центр медичних інновацій» працює над розробкою пропозицій для внесення змін в нормативні акти державної влади та місцевого самоврядування щодо закріплення прав соціально незахищених верств населення в отриманні ними діагностичних послуг на безоплатній основі з державного та місцевого бюджетів.

За словами Президента «Асоціації благодійників України», Голови Наглядової ради Медичного центру NOVO Олександра Максимчука, «завдяки британському ґранту нам вдалось провести масштабну адвокаційну кампанію, а також ініціювати загальнонаціональну програму під назвою „Клініка ветерана“, що має на меті об'єднати медичні та соціальні структури у допомозі військовим і їхнім родинам. Важливим є питання інклюзії, залучення стейкхолдерів, співпраця з експертами, адже це невід'ємна складова тривалого процесу створення надзвичайно потужної екосистеми — Синергії Добра. Ми мали змогу оцінити виклики та нашу спроможність їм протистояти і плануємо розширювати свою діяльність та втілювати амбітні ідеї у розвитку системи благодійності в Україні».

Потужним фактором роботи з особливою категорією пацієнтів стала співпраця колективу NOVO з командою психологів, адже фахова підтримка й консультування допомагають належній взаємодії і сприяють формуванню комунікативних якостей. «Працюючи з особливими категоріями пацієнтів, медичний та адміністративний персонал Центру отримав неабиякий досвід роботи, комунікації і взаємодії, адже сьогодні як ніколи ми розуміємо, що українці, котрі прямо чи опосередковано постраждали від військової агресії країни-окупанта, потребують прояву емпатії та розуміння», — зазначає медична директорка Медичного центру NOVO Анжела Диба.

Залучення медіа до висвітлення мети, умов реалізації програми та етапів її проведення дали змогу максимально прозоро доносити інформацію про проєкт великому колу зацікавлених осіб.

З метою визначення спектру розширення діяльності Центру і залучення інвестицій після завершення ґранту, наданого Міністерством закордонних справ і справ Співдружності націй та розвитку Великої Британії, адміністративна команда Установи благодійного фонду «Центр медичних інновацій» разом із залученими менеджерами, медіаекспертами та керівником проєкту провели Стратегічну сесію, під час якої обговорили питання створення інтегрованої моделі діяльності у розширенні спектру благодійності.

За підсумками реалізації ґрантової програми було проведено два проміжних круглі столи у Львові та Києві, основною концепцією яких було обговорення представниками медичної управлінської сфери України і громадськості, а також депутатами питання доступності, якості та фінансування медичних послуг для ветеранів, військовослужбовців й внутрішньо переміщених осіб, застосування методів ефективної реабілітації та вагомої ролі приватного медичного сектору у наданні допомоги соціально вразливим верствам населення.

Фінальним етапом програми «Надання високотехнологічних інноваційних медичних послуг соціально вразливим категоріям суспільства у Львівській області», або ж NOVO_helpforpeople, що впродовж 8-ми місяців реалізовував Медичний центр NOVO, стане круглий стіл, що відбудеться 23 лютого 2024 року у м. Львові, на якому менеджери проєкту презентуватимуть його результати, ділитимуться цінним досвідом надання медичних послуг в умовах сьогодення та разом із запрошеними представниками Посольства Великої Британії, центральної державної влади України, громадських організацій і медичних установ обговорюватимуть перспективи розвитку медицини та розширення можливостей. Вагомо, що на заході будуть присутні учасники бойових дій і внутрішньо переміщені особи, котрі безпосередньо отримували медичні послуги за програмою NOVO_helpforpeople.

Висловлюємо щиру подяку Міністерству закордонних справ і справ Співдружності націй та розвитку Великої Британії за надану можливість реалізовувати надзвичайно потужний проєкт, який, без сумніву, дасть поштовх новим починанням, адже синергія і підтримка задля спільної мети і титанічна праця на благо здоров’я українців й майбутнього нації - неоціненні.

Цей проєкт реалізовано Установою благодійного фонду «Центр медичних інновацій» завдяки отриманому гранту від Програми «Підтримка організацій громадянського суспільства в Україні» у межах фінансової підтримки Міністерства закордонних справ і справ Співдружності націй та розвитку Великої Британії Foreign, Commonwealth & Development Office. Програма реалізується Crown Agents у партнерстві International Alert і у співпраці з Crown Agents in Ukraine.

Юлія Гурій

Схожі новини