Передплата 2024 «Добре здоров’я»

На Львівщині людей віком 65+ косить коронавірус «Омікрон Дженні»

Минулого тижня на ковід захворіло 91 людей, четверо померли

Фото pexels
Фото pexels

Станом на 4 березня у Львівській області епідпоріг гострих респіраторних вірусних інфекцій перевищений на 11%. Минулого тижня занедужало майже 12 тисяч людей, з них 51% - діти, дорослі — 48,9%. Найбільше хворих на вірусні сезонні інфекції — діти віком 5−14 років (28%), дорослі віком 30−54 роки — 27,8%. Серед усіх хворих на ГРВІ, на ковід захворів 91 мешканець області (проти 113 за передостанній тиждень лютого). Ковід за минулий тиждень забрав чотири життя. Усі хворі, які померли в лікарні — пацієнти віком 65+, які не були щеплені і мали низку інших гострих захворювань.

Про це повідомила для «ВЗ» генеральна директорка Львівського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України Наталія Іванченко.

«Захворюваність на гострі вірусні респіраторні захворювання знизилася на 2,6% (у порівнянні з серединою лютого, коли за тиждень було понад 12 тисяч хворих), — продовжує розмову Наталія Іванченко. — Серед коронавірусу циркулює штам „Омікрон“, його підвид „Дженні“. Летальні випадки від коронавірусу зареєстрували у Львівському, Стрийському та Самбірському районах».

Ситуація із вакцинацією проти коронавірусу теж не надто тішить, наразі немає більша частина щеплених мешканців Львівської області. «Люди йдуть вакцинуватися, але не такими темпами, якби хотілося, — продовжує розмову генеральна директорка Львівського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України. — Однією дозою вакциновано мільйон та 102 тисячі мешканців Львівщини, двома — мільйон 39 тисяч жителів. Першу бустерну дозу отримали 212 тисяч, другу бустерну — 25 тисяч. Бачимо, що бустерні дози отримало мало людей. Звернення щодо щеплень є щотижня, переважно від людей віком до 40 років. Працездатне населення розуміє, що для того, щоб працювати, треба бути здоровим та захищеним від коронавірусу. Хочеться, аби більше щеплень було серед вразливої групи — людей віком 65+. Колективного імунітету ще не має…».

Циркулює свинячий грип, який викликав пандемію у 2008 році

Наталія Іванченко каже, на Львівщині одночасно циркулюють два штами грипу — А та В, їх виявилася Львівська обласна вірусологічна лабораторія. Але летальних випадків від грипу зараз немає.

«Якщо деталізувати, то вірус грипу, А — це той, який викликав пандемію в Україні у 2008−2009 роках, — відзначила Наталія Іванченко. — Це свинячий грип».

Схожі новини