Передплата 2024 ВЗ

Японія запустила космічну ракету

  • 18.02.2024, 18:40
  • 489

Японія успішно запустила свою нову флагманську ракету «H3», повернувши свою космічну програму у дію після численних невдач

Фото Reuters
Фото Reuters

Запуск також є другою поспіль перемогою Японського агентства аерокосмічних досліджень, після того, як минулого місяця його місячний посадковий модуль SLIM здійснив точне приземлення.

Це зробило Японію п’ятою країною світу, яка вивела космічний апарат на Місяць.

«H3» стартувала о 9:22 ранку за місцевим часом, після того, як ракета успішно вивела на орбіту невеликий супутник, вчені у Космічному центрі Танегасіма на півдні Японії аплодували, кричали і обіймали один одного.

Політ тривав майже дві години, ракета також вивела на орбіту мікросупутник і фіктивний супутник.

Запуск минулої ракети у березні 2023 року закінчився тим, що наземне управління знищило ракету через 14 хвилин після зльоту, коли двигун другого ступеня не зміг запалитися.

П’ять місяців до цього JAXA Epsilon також не змогла запуститися.

Ракета-носій H3 висотою 63 м призначена для перевезення 6,5 метричних тонн корисного навантаження, і у перспективі агентство хоче знизити вартість одного запуску до п’яти мільярдів ієн (33 млн доларів) — вдвічі менше, ніж вартість запуску H-IIA — за рахунок використання простіших конструкцій і електроніки автомобільного класу.

Схожі новини