Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Беркута», який катував внука священника із Червонограда, чекає 6 років за ґратами

Правоохоронні органи затримали оголошеного у розшук колишнього старшого прапорщика міліції, ексбійця харківського «Беркута» Андрія Хандрикіна

Ексберкутівець Хандрикін у судовій залі. Фото Громадське
Ексберкутівець Хандрикін у судовій залі. Фото Громадське

Про це повідомив правозахисник Антон Дикань, член громадської організації «Адвокатська дорадча група», яка представляє в судах інтереси постраждалих активістів на Майдані.

Хандрикін — один із трьох спецназівців, які у січні 2014 року жорстоко знущалися з учасників громадських протестів біля стадіону «Динамо» у Києві. Серед потерпілих був і 16-річний студент із Червонограда Михайло Нискогуз, внук священника, теж Михайла Нискогуза.

Українці пам’ятають той морозний січневий вечір, коли «беркутівці» залізли на колонаду стадіону «Динамо» і лупцювали кийками, копали ногами двох юних майданівців, які були там. А потім скинули хлопців вниз, продовжили бити, змусили їх при -12 роздягнутися догола, пропустили через стрій інших «беркутівців», які били їх, штрикали ножем, а в рани бризкали перцевим газом.

Після перемоги Майдану слідчі встановили особи катів. Двоє з них — Артем Войлоков та Владислав Мастега — втекли до росії, а Хандрикін продовжував службу у системі МВС, був конвоїром. У серпні 2019 року Дніпровський суд Києва, а потім і апеляційна інстанція виправдали його. Однак Верховний суд України скасував це рішення і відправив справу на повторний розгляд.

Як згадував кореспондентові «Високого Замку» народний депутат у Верховній Раді сьомого скликання Василь Пазиняк (теж потерпів на Майдані), Хандрикін приходив на ці судові засідання п’яним, ображав майданівців…

21 грудня минулого року Київський апеляційний суд скасував виправдувальний вирок Хандрикіну і засудив його до 6 років позбавлення волі. На оголошення вироку ексберкутівець не з’явився. Перед тим він звільнився з роботи і кудись зник. А ось тепер його затримали і помістили у СІЗО.
У колонії Хандрикін проведе 6 років. А Михайло Нискогуз, якого він катував, нині захищає Україну у рядах ЗСУ.

Схожі новини