Передплата 2024 ВЗ

Депутати ЛМР вимагають відновити музей Шухевича в первісному вигляді

  • 08.02.2024, 13:20
  • 467

Фракція «Євросолідарності» у Львівській міськраді закликає негайно ухвалити рішення про відбудову музею Шухевича. У фракції наголошують: минає час, і важливі артефакти, які вціліли після обстрілу російських агресорів, руйнуються від бездіяльності влади

Фото "ЄС"
Фото "ЄС"

Заява фракції «Євросолідарності» у Львівській міськраді:

«Минуло більше, як місяць з часу ворожого російського ракетного удару по одному з символів української національної памʼяті - Музею генерал-хорунжого УПА Романа Шухевича. Місце, яке цілеспрямовано знищили московити — не просто музей, це колишня штаб-квартира Головнокомандувача УПА. Власне там приймалися надважливі рішення для України 20 століття. Ідею якнайшвидшого відновлення будинку, який був німим свідком останнього бою головного командира УПА, було підтримано на зустрічі громадськості 17 січня 2024 року у Львові, в історичному музеї, зокрема донькою Романа Шухевича пані Марією Трильовською, головою Братства ОУН-УПА Богданом Боровичем, дисидентом та громадським діячем Мирославом Мариновичем, представником Львівської ОВА, народними депутатами України, депутатами Львівської обласної та міської рад».

«Попри прохання доньки легендарного Українського діяча — Марії Шухевич та наявність фінансової допомоги від меценатів, зокрема Фонду Петра Порошенка, справа відбудови музею фактично не просувається. Варто відзначити, що музей є не просто надважливою культурною пам’яткою для тисяч українців, а й місцем останнього бою Романа Шухевича, символом незламності та опору ворожому режимові», — наголошують в «ЄС».

Як відомо, 6 лютого на XXI позачерговій сесії Львівської обласної ради депутати прийняли рішення «Про відбудову, збереження та розвиток музею генерал-хорунжого УПА Романа Шухевича». Згідно з рішенням, музей має бути відновлено в первісному вигляді, а на Львівську обласну військову адміністрацію спільно з Львівською обласною та міською радами покладено обовʼязок вжити заходів для збереження експонатів.

«Наша боротьба точиться не тільки за території, а й за нашу ідентичність, культуру та національну пам’ять. Не дарма росія століттями намагалася її стерти репресіями, а сьогодні ракетами», — наголошують у «Євросолідарності».

Відтак фракція «ЄС» закликає:

  • Припинити знищення робітниками залишків та артефактів музею і здійснювати роботи після затвердження проєктно-кошторисної документації на відновлення музею та під наглядом кваліфікованих фахівців.
  • Прийняти рішення про відновлення будинку-музею в його первісному вигляді.
  • Визначити замовника робіт з відбудови музею.
  • Надати дозвіл на проведення будівельних робіт з відбудови музею.
  • Погодити необхідну проєктно-кошторисну документацію у встановленому порядку.

«Генерал Шухевич не має могили. Генерал Шухевич має місце останнього бою. Ми зобовʼязані зберегти це місце для наших нащадків!», — переконані у «Євросолідарності».

Схожі новини