Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Відбудову Музею Романа Шухевича гальмують…

Справа відновлення не зрушилася ні на крок

Фото: ДСНС
Фото: ДСНС

Незабаром мине два місяці, як російськими дронами був знищений Музей генерал-хорунжого УПА Романа Шухевича у Білогорщі. Уже 1 січня, в день обстрілу, на місці злочину побувала уся міська та обласна влада, усі можливі комісії. Пролунали заяви про необхідність якнайшвидшого відновлення зруйнованої будівлі, яка становить не просто історичну та культурну цінність, а є символом української національної пам’яті. Бо це місце — німий свідок останнього бою головного командира УПА.

Щоправда, міський голо­ва Львова Андрій Садовий на брифінгу біля руїни зауважив, що відновлення треба зробити «після Перемоги»…

Що маємо на сьогодні? Від­новлення музею просувається, як мокре горить. Причому гроші на відбудову є, принаймні пер­ший транш. Ще 1 січня лідер «Європейської Солідарності», п’ятий президент України Пе­тро Порошенко заявив, що про­фінансує відновлення музею. А вже 17 січня Фонд Петра Поро­шенка видав керівництву музею гарантійний лист на 4 мільйони гривень. 100 тисяч гривень та­кож виділили на створення вірту­ального туру.

А далі справа не рухалася. 6 лютого зібралася сесія Львів­ської обласної ради. Депутати під­тримали рішення про відбудову музею. Обговорили також юри­дичні (чи політичні?) проблеми, які виникають. Директор Львів­ського історичного музею (ЛІМ) Роман Чмелик, виступаючи з трибуни сесії, пояснив, що музей звернувся до Львівської міськради з проханням передати йому права забудовника. Поки ЛІМ не має повноважень забудовника, не може виготовити проєктно-кон­структорську документацію і на її підставі відбудувати Музей Шу­хевича. Фракція «ЄС» в облраді оголосила свою заяву щодо необ­хідності відбудови музею.

Звернення до міського го­лови Львова Андрія Садового з таким же меседжем зачитала 8 лютого на сесії Львівської місь­кради депутатка фракції «Єв­ропейська Солідарність» Лей­ла Мелесова-Вальчак. Вона, зокрема, зауважила, що 17 січ­ня в історичному музеї відбулася зустріч громадськості. Там ідею якнайшвидшого відновлення му­зею підтримали донька Рома­на Шухевича — Марія Трильов­ська, Леся Шухевич, голова Братства ОУН-УПА Богдан Бо­рович, дисидент та громад­ський діяч Мирослав Мари­нович, представники Львівської ОВА, народні депутати України, депутати Львівської обласної та міської рад.

«Попри прохання доньки ле­гендарного діяча Марії Шухевич та наявність фінансової допомо­ги від меценатів, зокрема Фонду Петра Порошенка, справа відбу­дови музею не просувається», — йшлося у зверненні.

Відтак депутати від «ЄС» ви­магали від мера припинити зни­щення робітниками залишків і артефактів музею, прийняти рі­шення про відновлення будинку-музею у його первісному вигля­ді, визначити замовника робіт із відбудови музею, надати дозвіл на проведення будівельних ро­біт, погодити необхідну проєк­тно-кошторисну документацію у встановленому порядку.

На що міський голова відповів красномовними фразами: «Від­будова Музею Шухевича має об'єднати нас усіх. Ви усі чудово розумієте, що перед тим, як від­будовувати, треба зробити про­єкт, проєктну документацію. Що ми й зробимо на дуже високо­му рівні, залучаючи велике гроно архітекторів, які візьмуть участь у конкурсі й покажуть своє бачен­ня, яким чином це зробити як­найкраще. Щоб опрацювати в тому числі й територію самого комплексу. Музей буде віднов­лено, це справа честі львівської громади. Щиро дякую всім бла­годійникам, які зголосилися до­помогти. Звичайно, ми їх буде­мо залучати до допомоги. Якщо зараз хтось має вільні кошти, я би порекомендував їх витратити на допомогу Збройним силам. А музей — це справа честі львів­ської громади».

Коли все-таки буде оголоше­но цей конкурс, коли Історично­му музею буде надано функції за­будовника, чому не задіюються реальні кошти, надані благодій­ним фондом? На ці питання місь­кий голова Львова не відповів.

Схожі новини